Sposób przygotowania:
Torcik bananowy gosi56
Białka oddzielamy od zółtek ,ubijamy białka na sztywno, dodajemy stopniowo cukier dalej ubijamy dodajemy zółtka jeszcze trochę ubijamy.Gotową masę dzielimy na dwie częsci do jednej dodajemy 3 łyzki mąki i1/2 łyzeczki proszku do pieczenia mieszamy.Do drugiej połowy dodajemy 2 łyzki mąki, kakao i proszek do pieczenia mieszamy.Blachę 25/40 CM wykładamy papierem do pieczenia i wlewamy na połowę masę białą a na drugą połowę masę kakaową. Blachę wkładamy do nagrzanego piekarnika na 20-25 minut.Po upieczeniu biszkopt zwijamy w roladę studzimy.
1 łyżeczkę zelatyny zalewamy odrobiną zimnej wody i chwilę zostawiamy az napęcznieje, następnie zalewamy też małą ilością wody gorącej wymieszać. Ubijamy smietanę250ml z cukrem i cukrem waniliowym do ubitej smietany dodajemy zelatynę.Smietaną smarujemy biszkopt kolorowy zwijamy w roladę .Roladę aby lepiej stęzała wkładamy do lodówki.
Roladę kroimy na 18-19 kawałków
Torcik trzeba zrobić od razu na tacy bo nieda się gotowego przełożyć.
Zakładamy obręcz tortownicy obkładamy krązkami rolady raz biała raz kakaowa,dno też wykładamy krązkami rolady.
Banany obieramy ze skórki,przecinamy na pół i kazdą połowkę jeszcze raz na pół skrapiamy sokiem wycisniętym z cytryny.
2 łyzeczki zelatyny moczymy w zimnej wodzie wody tylko tyle zeby zelatynę mozna było wymieszać ,jak zelatyną napęcznieje.zalewamy odrobiną wrzatku aby się rozpuscilą
Ubijamy smietanę 400ml z cukrem i cukrem waniloowym, do ubitej smietany wlewamy zelatynę mieszamy,Na krązki wyłozone w tortownicy dajemy trochę ubitej smietany,układamy banany,dajemy pozostałą smietanę.Górę torciku wyrównać.
Czekoladę połamać rozpuscic dodac 2-3 łyzki smietany zalać czekoladą smietanę, górę udekorować dowolnie.POLECAM ! !
1 łyżeczkę zelatyny zalewamy odrobiną zimnej wody i chwilę zostawiamy az napęcznieje, następnie zalewamy też małą ilością wody gorącej wymieszać. Ubijamy smietanę250ml z cukrem i cukrem waniliowym do ubitej smietany dodajemy zelatynę.Smietaną smarujemy biszkopt kolorowy zwijamy w roladę .Roladę aby lepiej stęzała wkładamy do lodówki.
Roladę kroimy na 18-19 kawałków
Torcik trzeba zrobić od razu na tacy bo nieda się gotowego przełożyć.
Zakładamy obręcz tortownicy obkładamy krązkami rolady raz biała raz kakaowa,dno też wykładamy krązkami rolady.
Banany obieramy ze skórki,przecinamy na pół i kazdą połowkę jeszcze raz na pół skrapiamy sokiem wycisniętym z cytryny.
2 łyzeczki zelatyny moczymy w zimnej wodzie wody tylko tyle zeby zelatynę mozna było wymieszać ,jak zelatyną napęcznieje.zalewamy odrobiną wrzatku aby się rozpuscilą
Ubijamy smietanę 400ml z cukrem i cukrem waniloowym, do ubitej smietany wlewamy zelatynę mieszamy,Na krązki wyłozone w tortownicy dajemy trochę ubitej smietany,układamy banany,dajemy pozostałą smietanę.Górę torciku wyrównać.
Czekoladę połamać rozpuscic dodac 2-3 łyzki smietany zalać czekoladą smietanę, górę udekorować dowolnie.POLECAM ! !
gusia1000
Bo