justynak223

justynak223

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1232]

Torcik bananowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

pyszny i szybki torcik z owocami

Torcik bananowy Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Torcik bananowy

 

  • 1,5 szklanki mąka tortowa,
  • 3/4 szklanki cukier,
  • 4 jajka,
  • 8 łyżek ciepłej wody,
  • 8 łyżek olej,
  • 2 płaskie łyżeczk proszek do pieczenia,
  • budyń śmietankowy,
  • 125 g masło,
  • 2 szt. banan,
  • 1 szt ananas w puszce

Sposób przygotowania:

Torcik bananowy
Oddzielić białka od żółtek. Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą, masę. Powoli dolewać olej i wodę, cały czas miksując. Na końcu wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, zmiksować. Białka ubić na sztywną pianę, wmieszać delikatnie do przygotowanego ciasta. Ciasto wlać do okrągłej formy i piec około 35 minut w temperaturze 170oC.

Krem: Gotujemy budyń. Studzimy. Ucieramy z masłem na jednolitą masę.

Biszkopt dzielimy na połowę. Smarujemy kremem. Układamy plastry banana i przykrywamy ciastem. Wierzch znowu smarujemy kremem. Układamy kawałki ananasa i posypujemy kakao. Odstawiamy na godzinę do lodówki
Torcik bananowy
Etap 1
Torcik bananowy
Etap 2
Torcik bananowy
Etap 3
Torcik bananowy
Etap 4

Tagi:

jajko jajka