WWWiola

WWWiola

Złoty Ekspert
[Przepisów: 883]

Torcik bezowy z kremem waniliowym i owocami

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Przepyszny torcik z chrupiącej bezy, kremu ze śmietanki z mascarpone z wanilią i jagodowych owoców sezonowych.

Torcik bezowy z kremem waniliowym i owocami

Składniki:

Torcik bezowy z kremem waniliowym i owocami

Beza

Krem

  • 300 ml śmietany kremówki
  • 250 g mascarpone
  • 3 łyżki cukru
  • 1 laska wanilii
  • owoce do dekoracji
  • listki melisy

Sposób przygotowania:

Torcik bezowy z kremem waniliowym i owocami
Białka ubijamy z cukrem na sztywno, na koniec delikatnie mieszamy z mąką ziemniaczaną i octem. Wykładamy na papierze formując okręg. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 120 stopni, a po 10 minutach obniżamy temperaturę do 100 stopni i pieczemy ok 1,5 godziny uchylając często piekarnik. Studzimy w otwartym piekarniku. 

Śmietanę ubijamy z cukrem, dodając ziarenka z laski wanilii. Stopniowo dodajemy też mascarpone. Ubity krem wykładamy na bezę.

Owoce myjemy i dokładnie osuszamy. Wykładamy na wierzch i dekorujemy listkami melisy.