SUPERPRZEPIS

Szachownica truskawkowo-borówkowa

  • 5
         
ocena: 5/5 głosów: 10
Szachownica truskawkowo-borówkowa Więcej zdjęć (4)

Torcik biszkoptowy przygotowany z jasnego i ciemnego biszkopta, przełożony kremem mascarpone z dodatkiem truskawek i borówek.

Składniki:

Szachownica truskawkowo-borówkowa

Biszkopt:

Krem:

  • ok. 200-250 ml śmietanki kremówki 30%
  • 500 g serka mascarpone
  • 4 łyżki cukru pudru

Dodatkowo:

Sposób przygotowania:

Szachownica truskawkowo-borówkowa

Etap 1:

Szachownica truskawkowo-borówkowa
Upiec dwa blaty biszkoptów: jasny i ciemny.

3 białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, delikatnie mieszając dodać żółtka i na końcu mąkę. Ciasto wylać do tortownicy o średnicy 26 cm i piec w temperaturze 180°C przez ok. 15 min. Ostudzić.
Drugi biszkopt przygotować w taki sam sposób na końcu dodając kakao.

Etap 2:

Szachownica truskawkowo-borówkowa
W blatach biszkoptowych wyciąć po 4 krążki.

Przy pomocy talerzy, miseczek czy szklanek w obu biszkoptach wyciąć 4 krążki o zbliżonych odległościach.

Etap 3:

Szachownica truskawkowo-borówkowa
Spód ciasta ułożyć z obręczy naprzemiennie jasny i ciemny biszkopt.

Wycięte obręcze delikatnie wyjąć i poukładać naprzemiennie kolorami zaczynając od jasnego, a kończąc na ciemnym. To będzie spód tortu.

Etap 4:

Szachownica truskawkowo-borówkowa
Krem przygotować z kremówki, pudru i mascarpone.

Schłodzoną kremówkę ubić, kiedy zacznie gęstnieć dodać cukier puder, a na końcu serek mascarpone.

Etap 5:

Szachownica truskawkowo-borówkowa
Spód tortu posmarować kremem i ułożyć truskawki.

Wcześniej przygotowany spód posmarować warstwą kremu a po brzegach ułożyć umyte i oczyszczone truskawki.

Etap 6:

Szachownica truskawkowo-borówkowa
Ułożyć jasne krążki, a pomiędzy je truskawki.

Kolejno włożyć jasną średnią obręcz oraz środkowy najmniejszy krążek. Pomiędzy krążki włożyć kolejną porcję truskawek.

Etap 7:

Szachownica truskawkowo-borówkowa
Posmarować kremem i ułożyć ostatnie krążki.

Na truskawkach i na jasnych krążkach rozprowadzić warstwę kremu. Wyrównać. Ułożyć ostatnie dwa ciemne krążki, na które również nałożyć krem. Posmarować także boki tortu. Przestrzenie miedzy nimi uzupełnić resztą owoców, układając wg własnego uznania truskawki i borówki. Wierzch i boki tortu obsypać wiórkami kokosowymi. Ja dodatkowo wierzch posypałam barwionym cukrem.