Sposób przygotowania:
Borówkowy sernik na zimno
SPÓD: Odkładamy ok. 11 -12 biszkoptów na boki tortu. Pozostałe biszkopty przekładamy do miski i kruszymy. Dodajemy do nich rozpuszczone masło i całość zagniatamy. Tak przygotowaną biszkoptową masą wykładamy dno tortownicy. Boki obkładamy odłożonymi biszkoptami. Całość odstawiamy do lodówki. Przygotowujemy borówkowe wypełnienie ŚMIETANKA BORÓWKOWA: Borówki przekładamy do garnka, zasypujemy cukrem i gotujemy razem około 10 minut, by borówki stały się miękkie. Po tym czasie całość miksujemy i studzimy. Z tej porcji wychodzi około 1 i 1/3 szklanki musu. Żelatynę rozpuszczamy w 0,5 szklanki wody. Studzimy. Schłodzoną śmietankę ubijamy. Do ubitej dokładamy ser, a w dalszej kolejności przygotowany mus borówkowy. Masę dokładnie miksujemy, próbujemy i ewentualnie dosładzamy (ale niekoniecznie). Do gotowej wlewamy żelatynę i ponownie mieszamy. Tężejącą masę wylewamy na przygotowane biszkoptowe dno. Uważamy by nie naruszyć biszkoptów stanowiących boki. Tak przygotowany torcik odstawiamy do zastygnięcia do lodówki.WYKOŃCZENIE: Gotowy, zastygnięty tort wyjmujemy z formy i dowolnie dekorujemy. U mnie dekoracje stanowią borówki oraz maliny. Dla rozjaśnienia delikatnie posypujemy je cukrem pudrem. Można także polać je rozpuszczoną białą czekoladą. PODAJEMY:)