Sposób przygotowania:
Brzoskwiniowo-makowy torcik
CIASTO CYTRYNOWE: Margarynę ucieramy z cukrem pudrem dodając stopniowo żółtka. Białka ubijamy na puszystą pianę. Do utartego tłuszczu dodajemy wymieszane sypkie składniki, wlewamy sok. Na koniec ciasto łączymy z ubitymi białkami i skórką cytrynową. Ciasto wykładamy na przygotowaną tortownicę.
CIASTO MAKOWE: Mak sparzamy w mleku, studzimy i mielimy 2 razy. Żółtka oddzielamy od białek. Z białek ubijamy pianę. Masło, żółtka oraz cukier przekładamy do miski. Miksujemy. Do utartego dodajemy stopniowo mak. Na koniec dodajemy olejek migdałowy. Całość łączymy z ubitymi białkami i rodzynkami. Masę makową wykładamy na ucierane ciasto. Makowiec pieczemy około 50 minut w 180°C. Upieczony studzimy, a następnie wykańczamy galaretką i brzoskwiniami.
WYKOŃCZENIE: Galaretkę oraz żelatynę rozpuszczamy w 1 litrze przegotowanej wody. Studzimy. Brzoskwinie odsączamy z soku i kroimy w grubsze plasterki. Gdy galaretka zaczyna tężeć wylewamy jej połowę na makowiec. Układamy na niej owoce starając uformować z nich kwiat. Całość zalewamy pozostałą galaretką. Torcik odstawiamy do zastygnięcia.
CIASTO MAKOWE: Mak sparzamy w mleku, studzimy i mielimy 2 razy. Żółtka oddzielamy od białek. Z białek ubijamy pianę. Masło, żółtka oraz cukier przekładamy do miski. Miksujemy. Do utartego dodajemy stopniowo mak. Na koniec dodajemy olejek migdałowy. Całość łączymy z ubitymi białkami i rodzynkami. Masę makową wykładamy na ucierane ciasto. Makowiec pieczemy około 50 minut w 180°C. Upieczony studzimy, a następnie wykańczamy galaretką i brzoskwiniami.
WYKOŃCZENIE: Galaretkę oraz żelatynę rozpuszczamy w 1 litrze przegotowanej wody. Studzimy. Brzoskwinie odsączamy z soku i kroimy w grubsze plasterki. Gdy galaretka zaczyna tężeć wylewamy jej połowę na makowiec. Układamy na niej owoce starając uformować z nich kwiat. Całość zalewamy pozostałą galaretką. Torcik odstawiamy do zastygnięcia.