jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Brzoskwiniowo-makowy torcik

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 13

To pyszne połączenie maku z brzoskwiniami. Orzeźwiająca galaretka idealnie komponuje się ze smakiem makowca!

Brzoskwiniowo-makowy torcik Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Brzoskwiniowo-makowy torcik

 

  • Tortownica 24 cm
  • Ciasto cytrynowe:
  • 10 dag margaryny,
  • 12 dag cukru pudru,
  • 3 jajka,
  • 15 dag krupczatki,
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
  • skórka starta z 0,5 cytryny,
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • Ciasto makowe:
  • 300 gram suchego maku,
  • 1 szklanka cukru pudru,
  • 5 jajek,
  • 1/3 szklanki rodzynek,
  • 15 dag masła,
  • olejek migdałowy
  • Wykończenie:
  • 2 galaretki pomarańczowe,
  • 1 łyżeczka żelatyny,
  • 1 puszka brzoskwiń

 

Sposób przygotowania:

Brzoskwiniowo-makowy torcik
CIASTO CYTRYNOWE: Margarynę ucieramy z cukrem pudrem dodając stopniowo żółtka. Białka ubijamy na puszystą pianę. Do utartego tłuszczu dodajemy wymieszane sypkie składniki, wlewamy sok. Na koniec ciasto łączymy z ubitymi białkami i skórką cytrynową. Ciasto wykładamy na przygotowaną tortownicę.

CIASTO MAKOWE: Mak sparzamy w mleku, studzimy i mielimy 2 razy. Żółtka oddzielamy od białek. Z białek ubijamy pianę. Masło, żółtka oraz cukier przekładamy do miski. Miksujemy. Do utartego dodajemy stopniowo mak. Na koniec dodajemy olejek migdałowy. Całość łączymy z ubitymi białkami i rodzynkami. Masę makową wykładamy na ucierane ciasto. Makowiec pieczemy około 50 minut w 180°C. Upieczony studzimy, a następnie wykańczamy galaretką i brzoskwiniami.

WYKOŃCZENIE: Galaretkę oraz żelatynę rozpuszczamy w 1 litrze przegotowanej wody. Studzimy. Brzoskwinie odsączamy z soku i kroimy w grubsze plasterki. Gdy galaretka zaczyna tężeć wylewamy jej połowę na makowiec. Układamy na niej owoce starając uformować z nich kwiat. Całość zalewamy pozostałą galaretką. Torcik odstawiamy do zastygnięcia.


Brzoskwiniowo-makowy torcik
Do ciasta ucieranego dodajemy skórkę z cytryny i pianę z białek
Brzoskwiniowo-makowy torcik
Ciasto ucierane wykładamy na spód tortownicy
Brzoskwiniowo-makowy torcik
Na cytrynowe ciasto wykładamy masę makową
Brzoskwiniowo-makowy torcik
Wierzch wykańczamy brzoskwiniami i tężejąca galaretką