Sposób przygotowania:
Torcik cappuccino z kremem amaretto
Składniki na biszkoptowe ciasto czyli żółtka z cukrem i capuccino utrzeć, po czym wymieszać z dwiema mąkami. Tortownicę wysmarować tłuszczem oraz wyłożyć arkuszem pergaminu wyciętym w kółko. Ciasto wlać na spód i wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 st. C formę z ciastem. Piec ok. 25 min. Wyłączyć piekarnik, ale biszkopt zostawić w środku, aż ostygnie. Wtedy dopiero wyjąć i długim płaskim nożem przekroić na dwa krążki. Można nasączyć likierem amaretto lub esencją herbacianą. Można zacząć robić krem tj. utrzeć na parze żółtka z cukrem do białości, wlać kieliszek duży likieru amaretto i jeszcze dalej mieszać. Zestawić na bok i wystudzić. Białka ubić na sztywną pianę,żelatynę namoczyć w łyżce zimnej wody, aby spęczniała, po czym dodać ją do masy jajecznej wraz z pianą. Wymieszać i schłodzić. Po 40 min. wyjąć naczynie z kremem i rozsmarować na jednym krążku biszkoptowym i przykryć drugim lekko go docisnąć talerzem płaskim. Zrobić polewę kawową z neski lub zmielonej kawy ziarnistej z dodatkiem czekolady. Kawę zaparzyć wrzątkiem i odstawić na 3 min. Czekoladę z odrobiną mleka wymieszać na lekkim ogniu, uważając, by masa nie przywarła do dna. Zestawić, przestudzić i dodać do tego przecedzoną kawę. Wymieszać i oblewać powierzchnię tortu, rozsmarowując również po bokach. Gdy polewa zastygnie udekorować łuskanymi migdałami powierzchnię ciasta, które też wcześniej sparzyć wrzątkiem i obrać po ostudzeniu. Pokroić tort i podawać na paterze z łopatką do ciast.