Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Torcik cappuccino

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Pyszny torcik na biszkopcie nasączonym ponczem kawowym, ze śmietanowo-jogurtową masą o smaku cappuccino waniliowego.

Torcik cappuccino Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Torcik cappuccino

 

  • Biszkopt:
  • 2 jajka
  • 1/3 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki mąki tortowej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Poncz:
  • 1 płaska łyżeczka kawy rozpuszczalnej
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1/4 szklanki gorącej wody
  • Masa cappuccino:
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1 lekko czubata łyżka żelatyny
  • 8 czubatych łyżek cappuccino waniliowego
  • 1 szklanka śmietany kremówki
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 330 g jogurtu greckiego

Sposób przygotowania:

Torcik cappuccino
Biszkopt: Jajka wbić do miski, dodać do nich cukier. Jajka z cukrem ubijać mikserem na najwyższych obrotach przez ok. 10 minut. Do jajecznego kremu stopniowo dosypywać mąkę z proszkiem do pieczenia i dokładnie, ale bardzo delikatnie mieszać łyżką. Ciasto przelać do natłuszczonej i posypanej mąką tortownicy (ok. 22 cm). Biszkopt wstawić do średnio nagrzanego piekarnika. Piec w 180 stopniach przez ok. 25 minut. Gotowy biszkopt dobrze ostudzić, a następnie umieścić w tej samej tortownicy, w której się piekł. Poncz: Kawę zalać gorącą wodą, dodać do niej cukier, wymieszać, ostudzić. Ponczem zwilżyć biszkopt w tortownicy. Masa cappuccino: Żelatynę namoczyć w zimnym mleku (kilka minut). Następnie mocno podgrzać, żeby żelatyna się rozpuściła. Gorącym mlekiem z żelatyną zalać cappuccino w proszku, wymieszać, ostudzić. Śmietanę ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodać do niej cukier puder i jogurt grecki, wymieszać. Do śmietanowo-jogurtowej masy wlać ciepłe cappuccino z żelatyną, dokładnie wymieszać. Masę przelać na nasączony biszkopt. Ciasto mocno schłodzić w lodówce (najlepiej schładzać kilka godzin). Gotowy torcik wyjąć z tortownicy i dowolnie udekorować. Ja do dekoracji użyłam wiórek z czekolady nadziewanej, z czekolady mlecznej i listków mięty.
Torcik cappuccino
Całe jajka z cukrem ubite na puszysty krem.
Torcik cappuccino
Ciasto przełożone do natłuszczonej i posypanej mąką tortownicy.
Torcik cappuccino
Upieczony i ostudzony biszkopt nasączony kawowym ponczem.
Torcik cappuccino
Przestudzone cappuccino z żelatyną dodane do masy śmietanowo jogurtowej.