sofieta

sofieta

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 96]

Torcik cappuccino

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Pyszny jak tiramisu, ale zdecydowanie mniej kaloryczny. Ciężki krem z mascarpone i jajek zastąpiłam lżejszym, na bazie serka ricotta i bitej śmietany.

Torcik cappuccino Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Torcik cappuccino

 

  • Biszkopt (dwa blaty, tortownica 24 cm):
  • 5 jajek ( białka i żółtka oddzielnie)
  • 160 g cukru
  • 90 g mąki pszennej
  • 25 g kakao (ok 3 łyżki)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Masa cappuccino:
  • 250 ml schłodzonej śmietany kremówki
  • 500 gr serka ricotta
  • 4-5 łyżkek cukru pudru
  • 3 płaskie łyżeczki żelatyny
  • 1/4 szklanki gorącej wody
  • 60 g kawy cappuccino w proszku lub 2 łyżeczki kawy w granulkach

 

  • Poncz:
  • 3/4 szklanki mocnego espresso
  • 2 łyżki likieru( w ostatecznosci wódka)

 

  • Dodatkowo:
  • 250 ml schłodzonej śmietany kremówki
  • 2 łyżki cukru pudru
  • kakao do opruszenia

 

Sposób przygotowania:

Torcik cappuccino
Białka ubijamy mikserem na sztywno, stopniowo dodajemy po łyżce cukru i dalej ubijamy, aż piana będzie sztywna i lśniąca. Następnie ciagle ubijajac mikserem, dodajemy po jednym żółtku. Do masy żółtkowej, stopniowo dodajemy wymieszaną mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia. Delikatnie mieszamy łopatką. Dno formy wykładamy papierem, boków nie smarujemy. Ciasto wlewamy do formy i pieczemy około 35 minut w temperaturze 180°C. Biszkopt zostawiamy do całkowitego ostygnięcia. Następnie kroimy wzdłuż na dwa blaty. Kawę espresso mieszamy z likierem. Jeden krążek biszkoptu nasączamy polową kawy. Umieszczamy w obręczy do tortów. Połowę serka ricotta dokładnie mieszamy z cappucino (lub kawą). W razie potrzeby rozcieramy ziarenka. Dodajemy resztę serka, mieszamy. Żelatynę rozpuszczamy w ¼ szklanki gorącej wody. Lekko studzimy. Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno. Na końcu dodajemy cukier puder. Do masy z serka ricotta dodajemy lekko ostudzoną żelatynę, mieszamy. Calosc dodajemy do ubitej śmietany i krótko miksujemy. Tak przygotowaną masę wykładamy na uprzednio przygotowany spód tortu. Wyrównujemy. Nasączamy drugi krążek i kładziemy na wierzch. Ciasto wstawiamy do lodówki na całą noc. Przed podaniem torcik wyjmujemy z formy. Ubijamy 250 ml śmietany kremówki z cukrem pudrem, rozsmarowujemy na wierzchu tortu i posypujemy kakao.
Torcik cappuccino
Białka ubijamy mikserem na sztywno, stopniowo dodajemy po łyżce cukru i dalej ubijamy, aż piana będzie sztywna i lśniąca. Następnie ciagle ubijajac mikserem, dodajemy po jednym żółtku.
Torcik cappuccino
. Do masy żółtkowej, stopniowo dodajemy wymieszaną mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia. Delikatnie mieszamy łopatką.
Torcik cappuccino
Połowę serka ricotta dokładnie mieszamy z cappucino (lub kawą). W razie potrzeby rozcieramy ziarenka. Dodajemy resztę serka, mieszamy.
Torcik cappuccino
Przed podaniem torcik wyjmujemy z formy. Ubijamy 250 ml śmietany kremówki z cukrem pudrem, rozsmarowujemy na wierzchu tortu i posypujemy kakao.