Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Torcik cappuccino z cytrynowym akcentem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Pyszny torcik na zimno na biszkopcie kakaowym, z pianką o smaku waniliowego cappuccino i cytrynową pianką z kefirem.

Torcik cappuccino z cytrynowym akcentem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Torcik cappuccino z cytrynowym akcentem

 

  • Biszkopt:
  • 2 jajka
  • 16 g cukru waniliowego
  • 1/4 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki mąki tortowej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka ciemnego kakao
  • Dodatkowo:
  • 6 czubatych łyżek cappuccino waniliowego
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1/2 łyżki żelatyny
  • 1 szklanka śmietany kremówki
  • 1 galaretka cytrynowa
  • 1 szklanka kefiru
  • 1 łyżka cukru pudru
  • Poncz:
  • 1/2 cytryny
  • 2-3 łyżki wody
  • 3 łyżeczki cukru

Sposób przygotowania:

Torcik cappuccino z cytrynowym akcentem
Biszkopt: Jajka wbić do miski. Dodać do nich cukier i cukier waniliowy. Jajka z cukrem ubijać mikserem na najwyższych obrotach przez ok. 10 minut. Do ubitych z cukrem jajek dodawać stopniowo mąkę wymieszaną z kakao i proszkiem do pieczenia. Dokładnie, ale delikatnie wymieszać szpatułką. Ciasto przelać do natłuszczonej i posypanej mąką średniej tortownicy (ok. 22 cm). Biszkopt piec w 180 stopniach przez ok. 25 minut. Upieczony biszkopt wyjąć na czystą ściereczkę i dobrze ostudzić. Ostudzony biszkopt ponownie umieścić w blaszce. Z cytryny wycisnąć sok. Dodać do niego 3 łyżeczki cukru i 2-3 łyżki wody. Dokładnie wymieszać. Ponczem nasączyć biszkopt. Mleko zagotować. Zalać nim proszek cappuccino,dokładnie wymieszać. W gorącym cappuccino rozpuścić żelatynę, lekko przestudzić. Śmietanę ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodać do niej cukier puder i cappuccino z żelatyną. Dokładnie wymieszać. Masę wylać na biszkopt, wyrównać powierzchnię. Odłożyć do lodówki do stężenia. Galaretkę rozpuścić w 1 szklance gorącej wody, ostudzić. Tężejącą galaretkę dodać do kefiru, dokładnie wymieszać, wylać na masę cappuccino. Odłożyć do lodówki do całkowitego stężenia. Przed podaniem można torcik posypać np. kakao rozpuszczalnym.
Torcik cappuccino z cytrynowym akcentem
Jajka ubite z cukrem i cukrem waniliowym na puszysty krem.
Torcik cappuccino z cytrynowym akcentem
Mąka z kakao i proszkiem do pieczenia dodana do kremu jajecznego.
Torcik cappuccino z cytrynowym akcentem
Upieczony biszkopt odłożony na ściereczce do ostudzenia.
Torcik cappuccino z cytrynowym akcentem
Śmietanowa masa o smaku cappuccino przelana na nasączony ponczem biszkopt.