Sposób przygotowania:
Tort cebulowy
Cebule obieramy i kroimy w półkrążki. Szklimy na maśle. Przesypujemy do sporej miski. Pieczywo kroimy na kromki i podsmażamy je na suchej patelni. Tak powstałe grzanki zalewamy mlekiem, następnie dodajemy do cebuli. Mieszamy. Dodajemy do masy śmietanę sól, pieprz i kminek. Ponownie mieszamy.Z mąki, jajka, margaryny, kieliszka wody z solą szybko wyrabiamy kruche ciasto. Dzielimy je na dwie częsci. Chłodzimy w lodówce przez około pół godziny. Po upływie tych 30 min pierwszą część ciasta wałkujemy cieniutko.Układamy placek w tortownicy, tak by okleiło również boki. Ciasto smarujemy połową masy cebulowej. Pokrojony w kostkę boczek podsmażamy by powstały małe skwarki. Posypujemy nimi wierzch tortu Pieczemy ciasto w temp. ok. 200 stopni, aż się zezłoci. U mnie zajęło to ok 20 minut. Tort super smakuje z czerwonym barszczem.