dorota w

dorota w

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 302]

Torcik czekoladowy

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 16
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Torcik bardzo czekoladowy. Prosty w wykonaniu, robi się go dość szybko a potem zostaje tylko delektowanie przy kominku lub pod ciepłym kocem.

Torcik czekoladowy

Składniki:

Torcik czekoladowy

biszkopt

  • 6 dużych jajek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 płaska łyżka proszku do pieczenia
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1/3 szklanki kakao
  • 1 łyżka oleju
  • 150 ml wody do nasączenia

krem

  • 250 g mascarpone
  • 200 g czekolady
  • 250 ml kremówki
  • 2 łyżki cukru

Sposób przygotowania:

Torcik czekoladowy
Białka ubić na sztywną pianę z cukrem i proszkiem do pieczenia. Żółtka krótko ubić z olejem, wlać do piany z białek, wymieszać łyżką. Mąkę wymieszać z kakao, wsypać do jajek, jeszcze raz delikatnie wymieszać łyżką. Wyłożyć do tortownicy o średnicy 21 cm, wyrównać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170C, piec ok. 35 min. Ostudzić (można upiec dzień wcześniej), lekko ściąć sam czubek ciasta. Pozostały biszkopt przekroić wzdłuż na 3 równe części.

150 g czekolady rozpuścić na parze, ostudzić do temperatury pokojowej. Resztę czekolady zetrzeć na tarce o dużych oczkach.

Mascarpone, śmietankę kremówkę i cukier ubić krótko na sztywną masę. Dodać rozpuszczoną i startą czekoladę, jeszcze raz krótko zmiksować. Masę podzielić na 4 części.

Biszkoptowy spód nasączyć 1/3 wody (50 ml), nałożyć 1/4 części masy, rozsmarować, powtórzyć z pozostałymi warstwami. Ostatnią część masy rozsmarować na bokach tortu.

Ścięty czubek ciasta pokruszyć na drobno, obsypać boki i część wierzchu tortu. Wstawić do lodówki do schłodzenia.