Sposób przygotowania:
Szybki torcik czekoladowy z masą kajmakową
Przesiewamy mąkę, proszek, kakaoi skórkę do jednej miski. Ucieramy jajka z cukrem na puszystą jasną masę. Dodajemy wanilię i powidła śliwkowe dalej miksując. Teraz na zmianę wlewamy mleko z olejem i dosypujemy po trochu sypkie składniki. Nie miksujemy za długo aby masa nie straciła puszystkości. Wlewamy do formy ( użyłam okrągłej 23 cm) wysmarowanejtłuszczem i obsypanej kakao. Wstawiamy do piecyka nagrzanego do 175 stopni na ok 40 minut. Pieczemy do suchego patyczka. Po wystudzeniu ciasto przekrawamy na pół, nasączamy posłodzoną herbatą. Smarujemy spodni blat ciasta dżemem porzeczkowym i przekładamy kremem, nakładamydrugi blat, polewamy ciasto polewą. Krem: miksujemy bardzo miękkie masło , dodajemy kajmak i skórkę, na koniec przesiane kakao. Miksujemy wszystko na gładki krem.
lukrowanepierniczki