aga-25

aga-25

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 485]

Torcik czekoladowy

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 14
         
ocena: 5/5 głosów: 10

Super torcik u mnie królował na osiemnastce mojej siostry rewelacja dla podniebienia, polecam i Wam!

Torcik czekoladowy

Składniki:

Torcik czekoladowy

 

  • biszkopt:
  • 12 jaj
  • 12 łyżek cukru
  • 12 łyżek mąki pszennej
  • 6 łyżek kakao
  • 5 łyżki oleju
  • 3 łyżki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki octu
  • Masa I
  • 1 masło
  • 1 budyń waniliowy
  • 0,5 litra mleka
  • 3 łyżki cukru
  • Masa II
  • 1 masło
  • 1 budyń śmietankowy
  • 3 łyżki cukru
  • 3 łyżki kakao
  • 0,5 litra mleka
  • DODATKOWO:
  • do dekoracji wiórki kokosowe
  • do dekoracji orzechy włoskie
  • 2 polewy czekoladowe

Sposób przygotowania:

Torcik czekoladowy
Biszkopt: Białka ubijamy z cukrem, gdy ubite wlewamy żółtka i wsypujemy kakao, mąkę pszenną proszek do pieczenia, olej i ocet mieszamy, wylewamy do tortownicy o średnicy 22 cm i pieczemy około 30 minut w 180 stopniach. Gdy zimny przekrawamy na 3 części. Masa I: Budyń waniliowy gotujemy z cukrem na mleku. Masło ucieramy na puch i łączymy z zimnym budyniem waniliowym. Masa II: Budyń śmietankowy gotujemy na mleku z cukrem. Masło ucieramy na puch i łączymy z zimnym budyniem śmietankowym i kakao. Przełożenie tortu: Biszkopt- masa I- Biszkopt- masa II- biszkopt- polewa i dekorujemy kokosem orzechami włoskimi, pozostawiamy trochę mas i również nimi dekorujemy boki i wierzch.

Tagi:

biszkopt