monikaT83

monikaT83

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1371]

Torcik jabłkowo-kokosowy w wersji light

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
  • KALORIE: 139
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Prosty, efektowy i przesmaczny torcik. Bez dodatkowego tłuszczu i bez białego cukru. Idealne nie tylko dla osób na diecie, zachęcam:)

Torcik jabłkowo-kokosowy w wersji light

Składniki:

Torcik jabłkowo-kokosowy w wersji light

 

  • Biszkopt:
  • 2 jajka
  • 4 łyżki erytrolu
  • 45 g mąki
  • 10 g kakao
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • Jabłka:
  • 500 g jabłek -waga po obraniu i usunięciu gniazd
  • sok z 1/2 cytryny
  • 1 łyżeczka żelatyny
  • Krem kokosowy:
  • 1 puszka mleczka kokosowego
  • 2 łyżki erytrolu

Sposób przygotowania:

Torcik jabłkowo-kokosowy w wersji light

Biszkopt:

Torcik jabłkowo-kokosowy w wersji light
do masy jajecznej dodać suche składniki i wymieszać

Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Następnie dodawać stopniowo „cukier”, aż piana będzie gęsta i błyszcząca. Do masy dodawać po jednym żółtku i za każdym razem delikatnie mieszać. Przesiać do masy jajecznej mąkę z proszkiem cynamonem i delikatnie wymieszać. Wyłożyć do tortownicy o średnicy 16 cm i wyrównać. Piec w 180 st około 8-10 minut, do suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika, zostawić do ostygnięcia.

Jabłka:

Torcik jabłkowo-kokosowy w wersji light
jabłka upażyć w rondelku i dodać żelatyne

Żelatynę namoczyć w 2 łyżkach wody i zostawić do napęcznienia. Jabłka umyć, obrać i pozbawić gniazd nasiennych. Pokroić w niedużą kostkę, obficie skropić sokiem z cytryny, aby nie ściemniały. Przełożyć do rondla, dodać ze 2-3 łyżki wody i dusić do miękkości. Gdy to nastąpi rozgnieść owoce tłuczkiem do ziemniaków, ale nie za drobno. Zdjąć z ognia, dodać żelatynę i wymieszać do jej rozpuszczenia. Ciepłe jabłka przełożyć na biszkopt, gdy wystygną przełożyć do lodówki.

Krem kokosowy:

Torcik jabłkowo-kokosowy w wersji light
mleczko kokosowe ubić na krem

Na 24 godziny przed przygotowaniem tortu mleczko wstawić do lodówki, aby z płynnego stało się „stałe”. Gdy to nastąpi delikatnie wyjąć z puszki stałą część i ubić ją jak kremówkę z erytrolem. Przełożyć do rękawa cukierniczego i wyciskać rozetki na jabłka. Wstawić do lodówki na 2-3 godziny.

Przed podaniem posypać uprażonymi płatkami migdałowymi.

Smacznego!