Sposób przygotowania:
Tort piernikowy z jabłkami i nitkami z karmeluWykonanie ciasta:
Mleko,masło lub margarynę i cukier zagotowujemy i studzimy. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Do miski przekładamy pozostałe składniki, wlewamy przestudzoną masę i miksujemy na gładkie ciasto. Na koniec dodajemy pianę z białek i delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do dwóch tortownic o średnicy 25 cm, wyłożonych papierem do pieczenia. Jabłka obieramy i kroimy w kostkę, następnie razem z rodzynkami posypujemy wierzchy ciast.
Pieczenie:
Pierniki pieczemy około 50-55 minut w temperaturze 180 stopni. Sprawdzamy suchym patyczkiem czy są upieczone. Studzimy i wyjmujemy z foremek.
Wykonanie masy:
Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości gorącej wody, tak, żeby nie było grudek, następnie studzimy. Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywną pianę z cukrem pudrem do smaku. Dodajemy przestudzoną żelatynę i dokładnie ubijamy.
Przekładanie:
Każdy upieczony piernik przekrawamy na dwa krążki. ( Uzyskujemy 4 krążki ) . Krążki ciasta przekładamy bitą śmietaną. Przełożony tort wkładamy do lodówki do stężenia, najlepiej na całą noc.
Wykonanie karmelu:
Cukier wsypujemy na suchą patelnię, następnie podgrzewamy aż cukier się rozpuści, mieszamy aż zacznie się rumienić. Rozpuszczony i zrumieniony karmel nakładamy na łyżkę i za pomocą widelca ciągniemy długie nitki. Nitki układamy na torcie. Uważamy bo karmel jest bardzo gorący.
Rady:
Jeżeli mamy jedną tortownicę, to drugą część ciasta trzymamy nad garnkiem z gorącą wodą, żeby ciasto nie zgęstniało.
LauraLaura
Babeczka35
Dziękuję i polecam:)