ewatu

ewatu

Kucharz
[Przepisów: 15]

Torcik jogurtowy

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Świetne ciasto na lato. Polecam dorosłym łasuchom, bo dzieci kochają to ciasto.

Torcik jogurtowy

Składniki:

Torcik jogurtowy

 

 

  • Masa jogurtowa:
  • 2 duże pojemniki (po 400 gr) jogurtu naturalnego „Bakoma”,
  • 250 gr. śmietanki kremówki,
  • maliny, borówka amerykańska- dowolne – ja najczęściej daję borówkę razem z malinami) mogą być również mrożone,
  • 2 czerwone galaretki,
  • 1/3 szkl. cukru.

 

Sposób przygotowania:

Torcik jogurtowy
Rolada biszkoptowa: Ubić pianę z białek, dodawać po trochu cukier i po jednym żółtka. Na końcu dodać zmieszane mąki i kakao, delikatnie wymieszać. Upiec (20-30 min. w 170 st.). Na gorącym biszkopcie rozsmarować dżem i zwinąć w roladę. Odstawić do wystygnięcia. Masa jogurtowa: galaretki rozpuścić w 1 szkl. wody i wystudzić. Ubić śmietanę z 2 łyżkami cukru, dodać jogurt wymieszać delikatnie, dodać owoce, resztę cukru i wymieszać. Na końcu dodać ciepłą galaretkę (nie gorącą), cały czas mieszając. Tortownicę wykładamy (spód i boki) plastrami rolady (plaster grubości ok. 1-1,5 cm). Na to wylewamy masę jogurtową. Odstawić do stężenia. Polecam dorosłym łasuchom, bo dzieci kochają to ciasto.