BozenaMatuszczyk

BozenaMatuszczyk

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1611]

Torcik Jubileuszowy

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Torcik zrobiłam na 50 rocznice ślubu, dla bliskich mi osób. Torcik w kształcie serca i z pysznym kremem śmietankowym z brzoskwiniami.

Torcik Jubileuszowy

Składniki:

Torcik Jubileuszowy

 

  • składniki na biszkopt;
  • oto link ;https://gotujmy.pl/serduszko-wy-przezent,przepisy-tort-z-bita-smietana-przepis,260192.html

 

  • Masa śmietankowa;
  • Śmietana kremówka 1 litr,
  • cukier puder 3 łyżki,
  • śmietan fix 3 - 4 op,
  • żelatyna 3 łyżeczki,
  • woda gotowana 1/4 szkl,

 

  • dodatkowo;
  • brzoskwinie 1 puszka,
  • dżem brzoskwiniowy 1 słoik,
  • rurki czekoladowe 2 op,
  • rurki waniliowe 2 op,
  • gotowy krem 1 op,
  • róże i listki do dekoracji,
  • koraliki,
  • wstążka do obwiązania tortu,

Sposób przygotowania:

Torcik Jubileuszowy
Biszkopt - Oto link;

https://gotujmy.pl/serduszko-wy-przezent,przepisy-tort-z-bita-smietana-przepis,260192.html

Krem śmietankowy;

Śmietanę dobrze schłodzić w lodówce, następnie ubić na sztywno z cukrem pudrem dodając pod koniec ubijania śmietan fixy, ubijać aż masa będzie sztywna.

Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody.

Rozpuszczoną letnią żelatynę cienkim strumykiem dodać do ubitej śmietany.

Brzoskwinie odsączyć na sicie pokroić w kostkę.

Biszkopt przekroić na trzy blaty, każdy blat nasączyć sokiem z brzoskwiń.

Pierwszy spodni blat posmarować dżemem, nałożyć część kremu śmietankowego, na krem część pokrojonych brzoskwiń lekko je wciskając w krem, nałożyć drugi blat zrobić to samo co z pierwszym, nałożyć trzeci blat dobrze dociskając formując tort.

Cały tort posmarować gotowym kremem zrobionym według opisu na opakowaniu.

Boki obłożyć rurkami, dwie czekoladowe jedna waniliowa - cały tort dookoła.

Tort obwiązać wstążką, udekorować różyczkami i listkami z masy cukrowej oraz koralikami.

Wstawić do lodówki na 4 - 5 godzin.

Różyczki i listki mojego wykonania.