Sposób przygotowania:
Torcik kakaowy z kremem z mascarpone
Biszkopt:
Białka wybijamy do osobnej miski i miksujemy na sztywną pianę, pod koniec dodajemy stopniowo cukier i nadal miksujemy aż masa będzie lśniąca, a cukier nie będzie wyczuwalny pod palcami. Następnie dodajemy kolejno po jednym żółtku i ostrożnie miksujemy na najmniejszych obrotach. Na koniec ostrożnie wsypujemy przesianą mąkę, proszek do pieczenia i kakao (również przesiewamy) i mieszamy łyżką lub łopatką. Tortownicę (24cm) wykładamy na dnie papierem do pieczenia (boki zostawiamy i niczym nie smarujemy). Wylewamy masę i pieczemy około 35-40 minut w 170 stopniach. Z tortownicy wyjmujemy po całkowitym ostudzeniu - odkrawamy delikatnie od brzegów i rozpinamy rant.
Krem:
Schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno, dodając powoli cukier. Następnie stopniowo dodajemy serek mascarpone i kakao - dokładnie mieszamy składniki.
Wykonanie:
Zimny biszkopt kroimy na 3 blaty. Dolny blat nasączamy ponczem i wykładamy 1/3 masy, przykrywamy środkowym blatem i powtarzamy czynności (ponczowanie i masa). Górę i boki smarujemy pozostałym kremem.
Dekorujemy wg uznania.
Białka wybijamy do osobnej miski i miksujemy na sztywną pianę, pod koniec dodajemy stopniowo cukier i nadal miksujemy aż masa będzie lśniąca, a cukier nie będzie wyczuwalny pod palcami. Następnie dodajemy kolejno po jednym żółtku i ostrożnie miksujemy na najmniejszych obrotach. Na koniec ostrożnie wsypujemy przesianą mąkę, proszek do pieczenia i kakao (również przesiewamy) i mieszamy łyżką lub łopatką. Tortownicę (24cm) wykładamy na dnie papierem do pieczenia (boki zostawiamy i niczym nie smarujemy). Wylewamy masę i pieczemy około 35-40 minut w 170 stopniach. Z tortownicy wyjmujemy po całkowitym ostudzeniu - odkrawamy delikatnie od brzegów i rozpinamy rant.
Krem:
Schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno, dodając powoli cukier. Następnie stopniowo dodajemy serek mascarpone i kakao - dokładnie mieszamy składniki.
Wykonanie:
Zimny biszkopt kroimy na 3 blaty. Dolny blat nasączamy ponczem i wykładamy 1/3 masy, przykrywamy środkowym blatem i powtarzamy czynności (ponczowanie i masa). Górę i boki smarujemy pozostałym kremem.
Dekorujemy wg uznania.
misia5
ajrinwu
MałaMi89
Ja też :) u mnie w domu właśnie takie cieszą się największym powodzeniem, choć właściwie każdy zjadany jest z apetytem, bo amatorów słodkiego nie brakuje :))))