MP3-ka

MP3-ka

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 266]

Szybki torcik kakaowy z bitą śmietaną i owocami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Szybki torcik kakaowy, ze składników które akurat były pod ręką :) biszkopt, bita śmietana i dżem - polecam!

Szybki torcik kakaowy z bitą śmietaną i owocami

Składniki:

Szybki torcik kakaowy z bitą śmietaną i owocami

 

 

 

  • słoik dżemu malinowego (ok 300ml) lub świeże owoce
  • płatki migdałów do dekoracji

Sposób przygotowania:

Szybki torcik kakaowy z bitą śmietaną i owocami
Białka z odrobiną soli ubijamy na sztywną pianę. Mąkę pszenną przesiewamy, dodajemy kakao, mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia i mieszamy. Do ubitych białek stopniowo dodajemy mąki - delikatnie mieszając. Masę wylewamy do tortownicy (średnica 18cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 25-35 minut w temperaturze 180 stopni. Śmietanę ubijamy, dodajemy cukier i miksujemy. Żelatynę rozpuszczamy w odrobinie wody, podgrzewamy w mikrofali. Następnie delikatnie wlewamy do ubitej śmietany, cały czas miksując. 2-3 łyżki śmietany odkładam do dekoracji boków tortu! Ostudzony biszkopt dzielimy na dwie części, Ścinamy z góry kopułkę - resztki ciasta posłużą za dekorację tortu. Układamy następująco powtarzając warstwy: biszkopt 1/2 dżemu 1/2 masy śmietanowej Boki tortu ozdabiamy śmietaną, następnie całość posypujemy okruchami i płatkami migdałów.