Sposób przygotowania:
Torcik wielosmakowy dla Martynki
Biszkopt malinowy: Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywno. Do ubitych białek dodać szczyptę soli i stopniowo dosypywać cukier i dokładnie razem ucierać.Następnie dodać dżem malinowy i utrzeć z pianą. Dodać żółtka i dalej ucierać. Do osobnej miski przesiać obie mąki, dodać proszek do pieczenia. Suche składniki stopniowo dodawać do ubitych jajek i drewnianą łyżka mieszać. W międzyczasie dodać wodę. Tortownicę wyłożyć papierem, przelać ciasto i wstawić do nagrzanego piekarnika do 180st i piec biszkopt około 25 minut. Wyjąć z piekarnika i pozostawić do ostygnięcia. Wyjąć z formy. Położyć na papierze do góry nogami.Pozostawić na noc.Biszkopt kakaowy: Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywno. Do ubitych białek dodać szczyptę soli i stopniowo dosypywać cukier i dokładnie razem ucierać. Dodać żółtka i dalej ucierać. Do osobnej miski przesiać obie mąki, dodać proszek do pieczenia oraz kakao. Suche składniki stopniowo dodawać do ubitych jajek i drewnianą łyżka mieszać. W międzyczasie dodać wodę. Tortownicę wyłożyć papierem, przelać ciasto i wstawić do nagrzanego piekarnika do 180st i piec biszkopt około 25 minut. Wyjąć z piekarnika i pozostawić do ostygnięcia. Wyjąć z formy. Położyć na papierze do góry nogami.Pozostawić na noc.Na drugi dzień biszkopt rozkroić na pół. W gorącej wodzie rozpuścić syrop malinowy.Waniliowa bita śmietana: Do wysokiej miski wlać śmietanę dodać cukier waniliowy,aromat oraz śmietan-fixy i ubić na sztywno. Odłożyć do lodówki. Zostawić 2 łyżki do dekoracji.Malinowa bita śmietana: Do miski przełożyć dżem i rozetrzeć go mikserem na niskich obrotach,dodać śmietanę oraz śmietan-fixy i ubić na sztywno i także odstawić do lodówki.Owoce umyć, osuszyć i obrać ze skórki. Brzoskwinię i mandarynki pokroić w plasterki, kiwi w pół plasterki.Przygotowanie torcika: Na talerz położyć kakaowy krążek biszkopta. Nasączyć go około 2-3 łyżkami rozcieńczonego syropu malinowego. Rozsmarować połowę waniliowej bitej śmietany. Na śmietanie ułożyć plasterki brzoskwiń i kiwi. Na wierzchu ułożyć malinowy krążek ciasta i lekko docisnąć. Drugi krążek także nasączyć a następnie rozsmarować połowę malinowej śmietany i ułożyć plasterki mandarynki. Trzeci krążek to krążek kakaowy. lekko go docisnąć i nasączyć , a następnie rozsmarować resztę waniliowej śmietany i ułożyć kawałki brzoskwiń i kiwi.Ostatni krążek to malinowy,który także należy lekko docisnąć. Jego także należy nasączyć i rozsmarować resztę malinowej śmietany.Dekoracja torcika: Na środku ułożyć napis z czekoladowych literek. Czekoladę zetrzeć na drobnych oczkach i posypać nią boki i rant torcika. Z reszty waniliowej śmietany szprycą wycisnąć rozetki. Torcik włożyć do lodówki na 3-4 godziny aby dobrze stężał. Zapraszam i smacznego!