monikaT83

monikaT83

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1371]

Torcik wielosmakowy dla Martynki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

To dopiero mój drugi torcik ale chyba jest nie najgorszy co:), najważniejsze,że córunia była zachwycona:D

Torcik wielosmakowy dla Martynki Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Torcik wielosmakowy dla Martynki

 

 

Sposób przygotowania:

Torcik wielosmakowy dla Martynki
Biszkopt malinowy: Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywno. Do ubitych białek dodać szczyptę soli i stopniowo dosypywać cukier i dokładnie razem ucierać.Następnie dodać dżem malinowy i utrzeć z pianą. Dodać żółtka i dalej ucierać. Do osobnej miski przesiać obie mąki, dodać proszek do pieczenia. Suche składniki stopniowo dodawać do ubitych jajek i drewnianą łyżka mieszać. W międzyczasie dodać wodę. Tortownicę wyłożyć papierem, przelać ciasto i wstawić do nagrzanego piekarnika do 180st i piec biszkopt około 25 minut. Wyjąć z piekarnika i pozostawić do ostygnięcia. Wyjąć z formy. Położyć na papierze do góry nogami.Pozostawić na noc.Biszkopt kakaowy: Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywno. Do ubitych białek dodać szczyptę soli i stopniowo dosypywać cukier i dokładnie razem ucierać. Dodać żółtka i dalej ucierać. Do osobnej miski przesiać obie mąki, dodać proszek do pieczenia oraz kakao. Suche składniki stopniowo dodawać do ubitych jajek i drewnianą łyżka mieszać. W międzyczasie dodać wodę. Tortownicę wyłożyć papierem, przelać ciasto i wstawić do nagrzanego piekarnika do 180st i piec biszkopt około 25 minut. Wyjąć z piekarnika i pozostawić do ostygnięcia. Wyjąć z formy. Położyć na papierze do góry nogami.Pozostawić na noc.Na drugi dzień biszkopt rozkroić na pół. W gorącej wodzie rozpuścić syrop malinowy.Waniliowa bita śmietana: Do wysokiej miski wlać śmietanę dodać cukier waniliowy,aromat oraz śmietan-fixy i ubić na sztywno. Odłożyć do lodówki. Zostawić 2 łyżki do dekoracji.Malinowa bita śmietana: Do miski przełożyć dżem i rozetrzeć go mikserem na niskich obrotach,dodać śmietanę oraz śmietan-fixy i ubić na sztywno i także odstawić do lodówki.Owoce umyć, osuszyć i obrać ze skórki. Brzoskwinię i mandarynki pokroić w plasterki, kiwi w pół plasterki.Przygotowanie torcika: Na talerz położyć kakaowy krążek biszkopta. Nasączyć go około 2-3 łyżkami rozcieńczonego syropu malinowego. Rozsmarować połowę waniliowej bitej śmietany. Na śmietanie ułożyć plasterki brzoskwiń i kiwi. Na wierzchu ułożyć malinowy krążek ciasta i lekko docisnąć. Drugi krążek także nasączyć a następnie rozsmarować połowę malinowej śmietany i ułożyć plasterki mandarynki. Trzeci krążek to krążek kakaowy. lekko go docisnąć i nasączyć , a następnie rozsmarować resztę waniliowej śmietany i ułożyć kawałki brzoskwiń i kiwi.Ostatni krążek to malinowy,który także należy lekko docisnąć. Jego także należy nasączyć i rozsmarować resztę malinowej śmietany.Dekoracja torcika: Na środku ułożyć napis z czekoladowych literek. Czekoladę zetrzeć na drobnych oczkach i posypać nią boki i rant torcika. Z reszty waniliowej śmietany szprycą wycisnąć rozetki. Torcik włożyć do lodówki na 3-4 godziny aby dobrze stężał. Zapraszam i smacznego!
Torcik wielosmakowy dla Martynki
Oba biszkopty rozkroić na pół każdy krążek będziemy nasączać
Torcik wielosmakowy dla Martynki
Przygotować obie bite śmietany oraz pokroić owoce
Torcik wielosmakowy dla Martynki
Na pierwszy krążek ułożyć waniliową śmietanę oraz kiwi i brzoskiwnie a na drugi malinowa oraz mandarynki
Torcik wielosmakowy dla Martynki
trzeci krążek posmarować waniliową śmietana oraz ułożyć kiwi i brzoskwnię