MałaMi89

MałaMi89

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 280]

Torcik kakaowy z mascarpone

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 10

Pyszny torcik z masą z serka mascarpone z bitą śmietaną - smak przełamany kwaskowym dżemem śliwkowym, dzięki czemu nie jest mdły! Polecam na małe uroczystości lub po prostu do kawy :)

Torcik kakaowy z mascarpone Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Torcik kakaowy z mascarpone

 

  • Biszkopt kakaowy:
  • 6 dużych jaj
  • 3/4 szkl. mąki
  • 2,5 łyżki kakao (kopiate)
  • 1/2 szkl. cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

  • Krem:
  • 250 g serka mascarpone
  • 250 ml śmietany kremówki (30-36%)

 

  • Dodatkowo:
  • 1 słoik dżemu śliwkowego
  • posypka cukrowa

Sposób przygotowania:

Torcik kakaowy z mascarpone
Biszkopt: Białka ubijamy na sztywno, pod koniec dodajemy stopniowo cukier i nadal ubijamy aż masa będzie lśniąca, a cukier całkowicie się rozpuści. Gdy tak się stanie dodajemy po jednym żółtka - po każdym dokładnie miksując na najmniejszych obrotach. Na koniec dodajemy mąkę, proszek do pieczenia i kakao (wszystko przesiane) i mieszamy łyżką, bądź króciutko mikserem na najmniejszych obrotach. Masę wylewamy do tortownicy (średnica 26cm) z dnem wyłożonym papierem do pieczenia (boki zostawiamy). Pieczemy około 35-40 minut w 170 stopniach (ja przykryłam tortownicę folią aluminiową). Po upieczeniu rzucamy biszkoptem z niewielkiej wysokości na płaską powierzchnię (w tortownicy). Pozostawiamy do całkowitego ostudzenia. Krem: śmietankę ubijamy na sztywno z cukrem, wtedy dodajemy stopniowo serek mascarpone i dokładnie miksujemy aż składniki się połączą. Wykonanie: Całkowicie ostudzony biszkopt przekrawamy na 3 blaty i odwracamy (górny blat będzie naszym dolnym w torcie). Nakładamy połowę dżemu śliwkowego (przełamie smak kremu, a jednocześnie trochę nawilży biszkopt zamiast ponczu). Na dżem rozkładamy 1/3 kremu śmietanowego. Przykładamy środkowym blatem, powtarzamy czynności. Pozostałym kremem smarujemy wierzch i boki torcika (można zrobić wzorek specjalną deseczką lub zwykłym widelcem), obsypujemy delikatnie kolorową posypką. Odstawiamy do lodówki.
Torcik kakaowy z mascarpone
Do ubitych z cukrem białek dodajemy stopniowo po 1 żółtku
Torcik kakaowy z mascarpone
Następnie mąkę, proszek i kakao - mieszamy delikatnie
Torcik kakaowy z mascarpone
Ostudzony biszkopt wyjmujemy z formy i kroimy na 3 blaty
Torcik kakaowy z mascarpone
Blaty smarujemy dżemem i przekładamy kremem