Igraszki Losu

Igraszki Losu

Złoty Ekspert
[Przepisów: 836]

Torcik kakaowy z bitą śmietaną i musem malinowym

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Rewelacyjne połączenie wytrawnego kakaowego ciasta, słodkiej śmietany o aromacie różanych i kwaskowym musie (sosie) malinowym :)

Torcik kakaowy z bitą śmietaną i musem malinowym

Składniki:

Torcik kakaowy z bitą śmietaną i musem malinowym

 

  • Biszkopt kakaowy:
  • 4 jajka
  • 2/3 szklanki mąki
  • 1/3 szklanki kakao
  • ½ szklanki cukru
  • Śmietana różana
  • 330 ml śmietany kremówki
  • 2 łyżki cukru pudru różanego
  • 1 łyżka cukru pudru białego
  • Odrobina soku z cytryny
  • 1,5 łyżeczki żelatyny
  • Odrobina wrzącej wody
  • Dodatkowo:
  • 2 szklanki malin

Sposób przygotowania:

Torcik kakaowy z bitą śmietaną i musem malinowym
Biszkopt: żółtka oddzielamy od białek. Mąkę i kakao przesiewamy. Białka ubijamy na sztywną pianę. Kiedy piana zacznie „stać” dodajemy po jednej łyżce cukru (cały czas obijamy ) i po jednym żółtku. Wyłączamy mikser bierzemy drewnianą łyżkę i delikatnie łączymy przesianą mąkę z kakao. Gotowe ciasta wylewamy na tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia, wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około 35 minut. U[pieczony biszkopt wyjmujemy z piekarnika i zostawiamy do wystygnięcia.

Śmietana: żelatynę przygotowujemy zgodnie z zaleceniem producenta. Śmietanę przelewamy do miski i ubijamy, dodając pomału cukier, kiedy śmietana będzie ubita wlewamy do niej odrobinę soku z cytryny (dla smaku ) i przestudzoną żelatynę. Maliny myjemy i blendujemy, przecieramy przez sitko – tak przygotowany mus można posłodzić aby złagodzić kwaskowość malin, ale ponieważ smaki będą się przenikać warto zostawić je w naturalnym stanie.

Wystudzone ciasto, wyjmujemy z foremki, kroimy na pół, spód z powrotem wkładamy do tortownicy, kładziemy na nim bitą śmietanę i wkładamy ciasto na 20 minut do lodówki. Po tym czasie ciasto wyjmujemy, na bitą śmietanę wylewamy mus malinowy, przykrywamy drugą połową ciasta i wkładamy do lodówki na minimum godzinę.

Ciasto przed podaniem posypujemy różanym cukrem pudrem.