Sposób przygotowania:
Torcik kakaowy z bitą śmietaną i musem malinowym
Biszkopt: żółtka oddzielamy od białek. Mąkę i kakao przesiewamy. Białka ubijamy na sztywną pianę. Kiedy piana zacznie „stać” dodajemy po jednej łyżce cukru (cały czas obijamy ) i po jednym żółtku. Wyłączamy mikser bierzemy drewnianą łyżkę i delikatnie łączymy przesianą mąkę z kakao. Gotowe ciasta wylewamy na tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia, wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około 35 minut. U[pieczony biszkopt wyjmujemy z piekarnika i zostawiamy do wystygnięcia.
Śmietana: żelatynę przygotowujemy zgodnie z zaleceniem producenta. Śmietanę przelewamy do miski i ubijamy, dodając pomału cukier, kiedy śmietana będzie ubita wlewamy do niej odrobinę soku z cytryny (dla smaku ) i przestudzoną żelatynę. Maliny myjemy i blendujemy, przecieramy przez sitko – tak przygotowany mus można posłodzić aby złagodzić kwaskowość malin, ale ponieważ smaki będą się przenikać warto zostawić je w naturalnym stanie.
Wystudzone ciasto, wyjmujemy z foremki, kroimy na pół, spód z powrotem wkładamy do tortownicy, kładziemy na nim bitą śmietanę i wkładamy ciasto na 20 minut do lodówki. Po tym czasie ciasto wyjmujemy, na bitą śmietanę wylewamy mus malinowy, przykrywamy drugą połową ciasta i wkładamy do lodówki na minimum godzinę.
Ciasto przed podaniem posypujemy różanym cukrem pudrem.
Śmietana: żelatynę przygotowujemy zgodnie z zaleceniem producenta. Śmietanę przelewamy do miski i ubijamy, dodając pomału cukier, kiedy śmietana będzie ubita wlewamy do niej odrobinę soku z cytryny (dla smaku ) i przestudzoną żelatynę. Maliny myjemy i blendujemy, przecieramy przez sitko – tak przygotowany mus można posłodzić aby złagodzić kwaskowość malin, ale ponieważ smaki będą się przenikać warto zostawić je w naturalnym stanie.
Wystudzone ciasto, wyjmujemy z foremki, kroimy na pół, spód z powrotem wkładamy do tortownicy, kładziemy na nim bitą śmietanę i wkładamy ciasto na 20 minut do lodówki. Po tym czasie ciasto wyjmujemy, na bitą śmietanę wylewamy mus malinowy, przykrywamy drugą połową ciasta i wkładamy do lodówki na minimum godzinę.
Ciasto przed podaniem posypujemy różanym cukrem pudrem.