Sposób przygotowania:
Kakaowy torcik z serkiem mascarpone
Masło włożyć do garnka i rozpuścić. Dodać kakao, cukier i mleko, gotować 3-4 minuty, ostudzić. Następnie dodać żółtka, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, cukier z wanilią i sztywno ubitą pianę z białek, wymieszać. Ciasto przełożyć do posmarowanej masłem i posypanej bułką tartą tortownicy o średnicy 22 cm. Włożyć do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec do suchego patyczka około 35 minut. Ostudzić, przekroić wzdłuż na 2 krążki. Masa serowa: Żelatynę wymieszać z odrobiną zimnej wody, gdy napęcznieje podgrzać. Serek mascarpone zmiksować ze śmietaną i cukrem pudrem. Doprawić do smaku aromatem i sokiem z cytryny, połączyć z płynną żelatyną. Połowę masy serowej wyłożyć na 1 krążek ciasta, przykryć drugim, wyłożyć resztę sera, wyrównać. Po wierzchu można posypać odrobiną pokruszonego ciasta i płatkami kokosowymi lub ozdobić według uznania. Torcik włożyć do lodówki, pozostawić do stężenia.