Mysiunia

Mysiunia

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1806]

Tort czekoladowo - kakaowy

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 16
  • KALORIE: 150
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Polecam prosty przepis na znakomity tort o smaku czekoladowo - kakaowym

Tort czekoladowo - kakaowy Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Tort czekoladowo - kakaowy

 

 

  • Masa czekoladowa:
  • 500 gram mascarpone
  • 300ml śmietany 30%
  • 0,5 tabliczki mlecznej czekolady
  • ¾ szklanki cukru pudru
  • 1/3 szklanki kakao
  • 1 opakowanie śmietan – fix

 

  • Dodatkowo:
  • 1 szklanka wrzątku
  • 3-4 łyżki wódki
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżka kakao
  • 1 słoiczek dżemu porzeczkowego

Sposób przygotowania:

Tort czekoladowo - kakaowy
Biszkopt: Białka ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy połowę cukru i dalej miksujemy. Pozostały cukier dodajemy do żółtek i miksujemy na puszysty kogel-mogel. Zmiksowane żółtka dodajemy do białek i miksujemy na wolnych obrotach, następnie dodajemy mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao, którą przesiewamy by nie było grudek – delikatnie mieszamy łyżką. Biszkopt przelewamy do tortownicy(smarujemy tylko dno) i pieczemy ok. 40 minut w temp. 180*. Biszkopt przed wyjęciem sprawdzamy patyczkiem czy jest już suchy i się nie obiera na wykałaczce. Po całkowitym ostudzeniu biszkopt wyciągamy z formy i przekrawamy na 3 części.

Masa czekoladowa: Śmietanę ubijamy na sztywno. Do osobnej miski przekładamy serek mascarpone, dodajemy do niego kakao oraz cukier puder – miksujemy. Następnie dodajemy ubitą śmietankę i miksujemy na wolnych obrotach, kiedy całość się dobrze połączy wsypujemy startą na grubych otworach czekoladę oraz 1 śmietan – fix – chwilę miksujemy i gotowe.

Do naczynia wsypujemy cukier oraz kakao, następnie wlewamy gorącą wodę i całość energicznie mieszamy by się wszystko dobrze rozpuściło. Następnie dolewamy wódkę i mieszamy. Tak przygotowanym ponczem nasączamy każdą warstwę biszkoptu. Na pierwszym od dołu oraz środkowym biszkopcie równomiernie rozsmarowujemy po połowie słoiczka dżemu porzeczkowego – dżem musi mieć wyrazisty, nieco kwaskowy posmak, ponieważ cała reszta jest bardzo słodka.

Masę czekoladową „mniej więcej” dzielimy na 3 części, przekładamy nią kolejne warstwy biszkoptu i dekorujemy całość dookoła. Wbrew pozorom torcik ten jest nadzwyczaj lekki i nie jest zbyt słodki. Robiłam go po raz pierwszy i wszyscy goście byli nim zachwyceni – każdy chciał przepis, bo masa jest bardzo puszysta i delikatna.

Przepis na ten tort dostałam od swojej szefowej, niemniej jednak pozwoliłam sobie go zamieścić ponieważ dokonałam w nim nieco zmian :)
Tort czekoladowo - kakaowy
Etap 1 biszkopty nasaczamy kakaowym ponczem
Tort czekoladowo - kakaowy
Etap 2 nasaczone biszkopty smarujemy dzemem
Tort czekoladowo - kakaowy
Etap 3 do mascarpone dodajemy kakao i cukier
Tort czekoladowo - kakaowy
Etap 4 do masy dodajemy starta czekolade mleczna