2milutka

2milutka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1493]

Torcik kokosowo-porzeczkowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 5/5 głosów: 16

Kokosowe ciasto i orzeźwiający krem śmietanowy z czarną porzeczką to idealny wypiek na letnie dni , łatwe do przygotowania , doskonale smakuje dzieciom i dorosłym, nadaje się na wszelkie imprezy-do tego kremu pasują wszystkie czerwone owoce lata.

Torcik kokosowo-porzeczkowy

Składniki:

Torcik kokosowo-porzeczkowy

Ciasto:

  • 6 białek
  • 15 dag cukru drobnego
  • 5 dag mąki tortowej
  • 5 dag wiórek kokosowych białych
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Krem:

Sposób przygotowania:

Torcik kokosowo-porzeczkowy

Ciasto:

Torcik kokosowo-porzeczkowy
białka miksujemy z cukrem na sztywno dodajemy wiórka

Białka ubić na sztywną pianę z cukrem, dodać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem a na koniec wsypać wiórka kokosowe, delikatnie wymieszać do połączenia.

ETAP 2:

Torcik kokosowo-porzeczkowy
pieczemy trzy osobne kokosowe blaty w tortownicy

Podzielić ciasto na trzy części, każdą część rozsmarować w tortownicy wyłożonej pergaminem o śr 22 cm, piec w nagrzanym piekarniku do 190*c przez 12-15 minut.Wystudzić.

Krem:

Torcik kokosowo-porzeczkowy
krem robimy wg przepisu smarujemy blaty dekorujemy

Czarną porzeczkę myjemy, wsypujemy do rondla podlewamy 100 ml wody i gotujemy aż owoce zaczną się rozpadać, przecieramy mus przez sitko, owoce odrzucamy,wsypujemy do musu żelatynę i mieszamy aż się rozpuści, zostawiamy do wystudzenia.
Śmietanę kremówkę ubijamy z pudrem na sztywno dodajemy porzeczkowy mus, delikatnie miksujemy. Gotowym kremem przekładamy placki, dekorujemy wiórkami, wstawiamy do lodówki do stężenia.