Justyna92

Justyna92

Złoty Ekspert
[Przepisów: 951]

Torcik porzeczkowy

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Jest to ciasto z dwoma biszkoptami z kremem porzeczkowym , powidłami z czarnej porzeczki , bitą śmietaną i owocami zalanymi galaretką,

Torcik porzeczkowy Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Torcik porzeczkowy

 

  • Biszkopty:
  • 8 jajek
  • 8 łyżek cukru
  • 8 łyżek mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

  • Oraz:
  • 200g serka mascarpone
  • 500ml śmietany kremówki
  • 1 łyżka żelatyna
  • 1/2 kg porzeczek czerwonych
  • 1/2 szkl konfitury z czarnej porzeczki
  • 2 torebki herbaty malinowej z dziką różą
  • 3 galaretki malinowe lub truskawkowe
  • maliny do dekoracji

Sposób przygotowania:

Torcik porzeczkowy
Biszkopt: Białka ubić z cukrem na puszystą masę dodać żółtka oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Masę podzielić na pół i rozlać do blach wyłożonych papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni i piec około 20 minut. 
Masa: Schłodzona kremówkę ubić krótko z cukrem dodać serek mascarpone. 1/3 część włożyć do lodówki . Porzeczki obierać z szypułek , umyć, zmiksować blenderem i przetrzeć przez sito Żeletynę zalać małą ilością zimniej wody , gdy napęcznieje dolać troszkę gorącej i rozpuścić. Ostudzoną wlać do porzeczek wymieszać i wymieszać ze śmietaną. Herberty zalewam 200ml wrzącej wody i studzę.

 Biszkopt nasączam herbatą , wykładam tężejącą masę porzeczkową , przykrywam biszkoptem i go nasączam herbatą , smaruje powidłem porzeczkowym i wykładam 1/3 ubitej śmietanki , na śmietance układam maliny i zalewam je tężejącymi galaretkami.
Torcik porzeczkowy
Białka ubić z cukrem na puszystą masę dodać żółtka oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia
Torcik porzeczkowy
Żeletynę zalać małą ilością zimniej wody , gdy napęcznieje dolać troszkę gorącej i rozpuścić. Ostudzoną wlać do porzeczek wymieszać i wymieszać ze śmietaną.
Torcik porzeczkowy
Biszkopt nasączam herbatą , wykładam tężejącą masę porzeczkową , przykrywam biszkoptem i go nasączam herbatą , smaruje powidłem porzeczkowym i wykładam 1/3 ubitej śmietanki
Torcik porzeczkowy
Na śmietance układam maliny i zalewam je tężejącymi galaretkami.