jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Serniczek porzeczkowy

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 12

Bardzo smaczny, mocno porzeczkowy, orzeźwiający torcik. Idealny dla miłośników mniej słodkich wypieków. W sam raz na letnie przyjęcia, ale nie tylko, bo możemy go wykonać także zimą z mrożonych owoców:).

Serniczek porzeczkowy Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Serniczek porzeczkowy

 

  • Tortownica 22 cm
  • Biszkopt:
  • 3 jajka,
  • 3 łyżki cukru,
  • 1 łyżka kakao,
  • 1 łyżka mąki,
  • 1 łyżka bułki tartej,
  • ¾ łyżki oleju,
  • Szczypta proszku do pieczenia,
  • Szczypta sody
  • Mus porzeczkowy:
  • Około 0,5- 0,6 kg czarnej porzeczki,
  • 1 łyżka cukru
  • Masa serowo-porzeczkowa:
  • 250 ml śmietanki 30%,
  • 0,5 kg sera z wiaderka,
  • 3 lekko kopiate łyżki łyżeczki żelatyny rozpuszczone w 1/3 szklanki wody,
  • 1 szklanka musu porzeczkowego (przygotowany w punkcie powyżej)
  • Cukier puder do smaku-około 3 łyżki

 

  • Galaretka porzeczkowa:
  • 1 szklanka musu (przygotowanego wcześniej),
  • 1 szklanka przegotowanej wody,
  • 1 galaretka porzeczkowa,
  • Ewentualnie cukier kryształ do smaku,
  • Dodatkowo:
  • Bita śmietana do dekoracji,
  • Owoce porzeczki do dekoracji

 

Sposób przygotowania:

Serniczek porzeczkowy
BISZKOPT: Sypkie składniki łączymy ze sobą. Białka oddzielamy od żółtek. Tak przygotowane ubijamy. Do ubitych białek dodajemy stopniowo cukier. Następnie dodajemy żółtka. Do puszystej masy jajecznej wsypujemy sypkie składniki i wlewamy olej. Całość delikatnie mieszamy. Gotowe ciasto wylewamy na przygotowana tortownicę i pieczemy około 15-20 minut w 180˚C. Upieczony biszkopt studzimy. MUS: Porzeczkę myjemy i odsączamy. Następnie przekładamy go do garnka, dodajemy cukier i podgrzewamy, by porzeczka puściła sok. Jeszcze ciepłą porzeczkę miksujemy i studzimy. Z tej porcji wychodzi około 2 szklanki musu. Jedna szklanka będzie potrzebna do masy serowo-porzeczkowej, a druga do wierzchniej galaretki. MASA SEROWO-PORZECZKOWA: Żelatynę rozpuszczamy w 1/3 szklanki gorącej wody. Studzimy. Schłodzoną śmietankę ubijamy. Do ubitej dokładamy ser. W dalszej kolejności dodajemy mus owocowy. Całość słodzimy do smaku. Na koniec wlewamy żelatynę. Po dokładnym wymieszaniu masę serowo – porzeczkową wylewamy na upieczony biszkopt. Torcik wkładamy do lodówki by masa zastygła. GALARETKA PORZECZKOWA: Wodę oraz mus umieszczamy w garnku i razem podgrzewamy. Do gorącej mieszaniny wsypujemy galaretkę. Mieszamy całość do jej rozpuszczenia. Ewentualnie możemy jeszcze posłodzić. Tak przygotowaną galaretkę pozostawiamy do ostudzenia. Tężejącą wylewamy na zastygnięta masę serowo-porzeczkową. Ponownie wstawiamy tort do lodówki by galaretka zastygła. Przed podaniem dekorujemy.
Serniczek porzeczkowy
Ciasto biszkoptowe wylewamy na tortownicę i pieczemy.
Serniczek porzeczkowy
podgrzane owoce miksujemy na gładka masę.
Serniczek porzeczkowy
Masę serowo- porzeczkową wylewamy na upieczony biszkopt
Serniczek porzeczkowy
Galaretkę rozpuszczamy w mieszaninie wody i musu