Sposób przygotowania:
Serniczek porzeczkowy
BISZKOPT: Sypkie składniki łączymy ze sobą. Białka oddzielamy od żółtek. Tak przygotowane ubijamy. Do ubitych białek dodajemy stopniowo cukier. Następnie dodajemy żółtka. Do puszystej masy jajecznej wsypujemy sypkie składniki i wlewamy olej. Całość delikatnie mieszamy. Gotowe ciasto wylewamy na przygotowana tortownicę i pieczemy około 15-20 minut w 180˚C. Upieczony biszkopt studzimy. MUS: Porzeczkę myjemy i odsączamy. Następnie przekładamy go do garnka, dodajemy cukier i podgrzewamy, by porzeczka puściła sok. Jeszcze ciepłą porzeczkę miksujemy i studzimy. Z tej porcji wychodzi około 2 szklanki musu. Jedna szklanka będzie potrzebna do masy serowo-porzeczkowej, a druga do wierzchniej galaretki. MASA SEROWO-PORZECZKOWA: Żelatynę rozpuszczamy w 1/3 szklanki gorącej wody. Studzimy. Schłodzoną śmietankę ubijamy. Do ubitej dokładamy ser. W dalszej kolejności dodajemy mus owocowy. Całość słodzimy do smaku. Na koniec wlewamy żelatynę. Po dokładnym wymieszaniu masę serowo – porzeczkową wylewamy na upieczony biszkopt. Torcik wkładamy do lodówki by masa zastygła. GALARETKA PORZECZKOWA: Wodę oraz mus umieszczamy w garnku i razem podgrzewamy. Do gorącej mieszaniny wsypujemy galaretkę. Mieszamy całość do jej rozpuszczenia. Ewentualnie możemy jeszcze posłodzić. Tak przygotowaną galaretkę pozostawiamy do ostudzenia. Tężejącą wylewamy na zastygnięta masę serowo-porzeczkową. Ponownie wstawiamy tort do lodówki by galaretka zastygła. Przed podaniem dekorujemy.
edytaha
marietta