pycia9

pycia9

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 76]

Torcik Krystianka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Pyszny torcik śmietankowy ze świeżymi owocami

Torcik Krystianka Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Torcik Krystianka

 

 

  • Do nasączenia biszkoptu:
  • 1 szklanka truskawek
  • 1,5 szklanki wody
  • 3 łyżki cukru

 

  • Masa śmietankowa:
  • 400 ml śmietany kremówki (36%)
  • 500 g serka mascarpone (2 opakowania)
  • 5 pełnych łyżek cukru pudru (lub więcej, do smaku)
  • około 0,5 kg świeżych truskawek, przekrojonych na pół
  • około 0,5 kg świeżych borówek

 

Sposób przygotowania:

Torcik Krystianka
Biszkopt: białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywno, dodajemy cukier i ubijamy, następnie dodajemy żółtko i dalej ubijamy. Mąki mieszamy razem, przesiewamy i stopniowo dodajemy do reszty ubijając na najmniejszych obrotach. tortownicę wyłożyć papierem i wyłożyć ciasto. piec w temperaturze 160-170 stopni przez około 40 min. Następnie poczekać do wystudzenia i przekroić na 3 części za pomocą np sznurka. Do nasączenia biszkoptu: Truskawki zalewamy wodą, dodajemy cukier i zagotowujemy. Następnie odkładamy od palnika i studzimy. Odcedzamy. Masa śmietankowa: Śmietankę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder. Dodajemy serek mascarpone i mieszamy, by nie było grudek. Najlepiej zrobić to drewnianą łyżką. tort: 1/2 szklanką kompotu nasączamy jedną część biszkoptu, nakładamy równomiernie 1/3 masy oraz wykładamy truskawkami. Na to dajemy drugą część biszkoptu i również nasączamy go 1/2 szklanką kompotu. Nakładamy 1/3 masy i na wierzch dajemy borówki. Wszystko przykrywamy ostatnią częścią biszkoptu i nakładamy na górę i boki resztę masy oraz dekorujemy według uznania. Smacznego!
Torcik Krystianka
Robimy biszkopt i kroimy na trzy równe części
Torcik Krystianka
Robimy masę śmietankową oraz kompot do nasączania biszkopta
Torcik Krystianka
Układamy torta w kolejności jaką podałam w przepisie
Torcik Krystianka
Można udekorować w przeróżny sposób Ja zrobiłam autko