piotr20091991

piotr20091991

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 666]

Torcik Leśny

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Pyszny torcik na każdą okazje

Torcik Leśny

Składniki:

Torcik Leśny

 

  • Ciasto na spód:
  • 100g koncentrat babka luksusowa ako
  • 45g jaja
  • 40g olej
  • 10g woda
  • Masa leśna:
  • 340g jabłko prażone
  • 60g żurawina w żelu
  • 40g jagoda w żelu
  • 23g cukier kryształ
  • 7g mączka ziemniaczana
  • Góra:
  • 68g maka pszenna
  • 32g margaryna
  • 26g olej
  • 32g jaja
  • 32g woda
  • wykończenie :
  • 55g żel morelowy
  • 45g woda
  • 10g cukier złocisty

 

 

 

Sposób przygotowania:

Torcik Leśny
Ciasto na spód: Składniki ciasta według receptury wymieszać w ubijarce na wolnych obrotach do połączenia wszystkich składników. A następnie ubijać mieszadłem płaskim na średnich obrotach około 3 minuty . Ciasto rozłożyć na rant 18 cm średnicy ,uprzednio wyłożony papierem i piec w temperaturze 220 stopni C przez około 13 minut .
Masa leśna: Składniki na masę leśną połączyć w jednolitą masę i wyłożyć masą po brzegi naszprycowanego uprzednio rantu spodem kruchym .
Góra i wykończenie : Składniki ciasta na górę według receptury wymieszać w ubijarce na wolnych obrotach do połączenia składników ,a następnie ubijać mieszadłem płaskim przez 1 minute . Tak przygotowanym ciastem naszprycować brzeg rantu od wewnątrz przy pomocy worka i i końcówki stalowej karbowanej , Następnie wyłożyć masę leśną, na wierzchu naszprycować z pozostałej części masy pasy w kratę ,posypać cukrem trzcinowym . Piec w temperaturze 185 stopni C przez około 55 minut . Po wystudzeniu torcik spryskać roztworem żelowym .