Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1323]

Torcik makowo-orzechowy z kajmakową masą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 18
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Tort upiekłam dla męża na urodziny.Gościom bardzo smakował.Puszyste biszkopty przełożone masą kajmakową to pyszne połączenie.

Torcik makowo-orzechowy z kajmakową masą Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Torcik makowo-orzechowy z kajmakową masą

 

  • Biszkopt makowy:
  • 3 jajka
  • pół szklanki cukru
  • 12 dag mąki pszennej
  • 1 szklanka suchego zmielonego maku
  • szczypta soli
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Biszkopt orzechowy:
  • 4 jajka
  • pół szklanki cukru
  • pół szklanki mąki pszennej
  • pół szklanki orzechów włoskich (zmielonych )
  • szczypta soli
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Masa:
  • 2 szklanka śmietany kremówki 30 %
  • 1 puszka gotowej masy krówkowej ( 40 dag )
  • 4 łyżki żelatyny
  • Dodatkowo:
  • wiórki kokosowe do posypania tortu

Sposób przygotowania:

Torcik makowo-orzechowy z kajmakową masą
Makowy: Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli,stopniowo dodajemy cukier i ubijamy,dodajemy żółtka i ubijamy.Na koniec dodajemy mąkę,proszek do pieczenia i mak.Delikatnie mieszamy.Ciasto przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia,o średnicy 25 cm.Pieczemy około 30 minut w temperaturze 170 stopni.Upieczony studzimy i przekrawamy na dwa krążki. Orzechowy biszkopt pieczemy tak samo jak biszkopt makowy.Upieczony studzimy i przekrawamy na dwa krążki. Masa:żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości gorącej wody i studzimy.Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno,dodajemy masę kajmakową i ubijamy,na koniec dodajemy wystudzoną żelatynę i dokładnie ubijamy. Masą przekładamy krążki biszkoptów.Smarujemy wierzch i boki tortu.Tort posypujemy wiórkami kokosowymi i wstawiamy do lodówki do stężenia
Torcik makowo-orzechowy z kajmakową masą
Przełożony i posmarowany torcik masą posypujemy wiórkami.