Torcik makowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Żółtka utrzeć z cukrem. Dodać sparzony i dwukrotnie zmielony mak. Wsypać bułkę tartą, wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę, poł

Torcik makowy

Składniki:

Torcik makowy

 

  • Ciasto:
  • 8 jajek,
  • 1 szklanka cukru,
  • 3 łyżki bułki tartej,
  • 25 dag sparzonego i zmielonego maku,
  • olejek migdałowy.
  • Do dekoracji:
  • lukier lub polewa,
  • płatki migdałowe.

Sposób przygotowania:

Torcik makowy
Żółtka utrzeć z cukrem. Dodać sparzony i dwukrotnie zmielony mak. Wsypać bułkę tartą, wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę, połączyć z ciastem. Wlać odrobinę olejku migdałowego. Całość dokładnie wymieszać.

Tortownicę wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą. Do formy wlać ciasto, upiec w nagrzanym piekarniku.

Upieczone i ostudzone ciasto polukrować lub polać dowolną polewą i posypać płatkami migdałowymi.

Uwaga! Torcik można także przekroić i przełożyć dowolnym kremem lub dżemem.