SUPERPRZEPIS

Wyśmienity tort makowy

  • 5
  • misia14
  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 12
Wyśmienity tort makowy Więcej zdjęć (5)

Niezwykle dekoracyjny, smaczny i nietypowy ponieważ makowy tort na specjalne okazje...

Składniki:

Wyśmienity tort makowy

 

  • BISZKOPT MAKOWY:
  • 10 jajek
  • 11 kopiastych łyżek cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • ½ kg maku (zmielonego na sucho)
  • 2 łyżki bułki tartej
  • ¼ łyżeczki proszku do pieczenia

 

  • KREM:
  • 500 g margaryny (masła)
  • 4 jajka
  • 6 kopiastych łyżek cukru
  • Spirytus do smaku
  • Kilka kropli olejku migdałowego

 

  • PONCZ:
  • ½ szklanki zimnej kawy
  • 3 łyżki likieru amaretto
  • 4 łyżki spirytusu

 

  • LUKIER PLASTYCZNY:
  • 1 białko
  • 2 łyżki syropu glukozowego
  • Ok. 650 g cukru pudru do lukru + ok. 100 g do podsypania

 

  • PONADTO:
  • 1 słoik dżemu brzoskwiniowego (lub inny jasny kwaskowy)
  • Barwniki
  • Jadalne konfetti

 

Sposób przygotowania:

Wyśmienity tort makowy

BISZKOPT: Białka oddzielić od żółtek. Schłodzone białka ubijamy na sztywną pianę stopniowo dodając cukier, na końcu dodajemy cukier waniliowy i ubijamy aż cukier będzie rozpuszczony a piana lśniąca. Do tak ubitej piany kolejno dodajemy żółtka ciągle ubijając. Do ubitej masy dodajemy zmielony na sucho mak i bułkę tartą oraz proszek do pieczenia. Całość delikatnie mieszamy. Ciasto przelewamy do tortownicy wyłożonej papierem (tylko dno) i pieczemy ok.1 godziny temperaturze 180 stopni (próba patyczkiem). Biszkopt można upiec kilka dni wcześniej wtedy łatwiej jest go pokroić. KREM: Białka oddzielić od żółtek. Schłodzone białka ubijamy na sztywną pianę stopniowo dodając cukier. Do ubitych białek z cukrem dodajemy żółtka stopniowo ciągle ubijając. Masło utrzeć na puch i powoli wlewać masę jajeczną ciągle ucierając. Do gotowego kremu dodajemy spirytus (do smaku) ciągle ucierając oraz olejek migdałowy (do smaku). LUKIER PLASTYCZNY: Do miski dać białko i syrop glukozowy (nabieramy go gorącą łyżką), wymieszać i stopniowo dodajemy przesiany cukier puder ciągle mieszając (ucierając) a później zagniatamy. Lukier zagniatamy na stolnicy podsypanej cukrem pudrem, masa powinna być miękka, gładka i plastyczna. Gdy masa będzie się kruszyć można dodać odrobinę tłuszczu roślinnego. Gotową masę odkładamy do szczelnej miski lub do woreczka. Biszkopt wyjmujemy z tortownicy i kroimy go na 4 krążki. Każdy krążek nasączamy ponczem zrobionym z kawy, amaretto i spirytusu. Na paterze kładziemy nasączony krążek i smarujemy go dżemem, przykrywamy drugim krążkiem. Pomiędzy pozostałe krążki makowe dajemy po 1/3 kremu. Na górę kładziemy krążek który był na dole tortownicy (wypieczoną stroną do góry). Cały tort smarujemy kremem (boki i górę), powierzchnie wyrównujemy. Odstawiamy na 1 godzinę w chłodne miejsce. Lukier plastyczny dzielimy na części i przygotowujemy dekoracje wg swojej fantazji barwiąc wg potrzeb lukier. Największą część lukru wałkujemy na ok. 3-4 mm na stolnicy podsypanej cukrem pudrem i przenosimy na tort pomagając sobie wałkiem. Dociskamy do powierzchni tortu, gdy mamy pęcherzyki powietrza należy je przebić igłą, powierzchnie wyrównujemy i zdobimy przygotowanymi ozdobami z lukru plastycznego. Zrobiłam kolorowe serpentyny i posypałam jadalnym konfetti. Cały tort odstawimy na co najmniej 12 godzin, kroimy ostrym nożem. SMACZNEGO!

Wyśmienity tort makowy
do ubitych jajek z cukrem dodajemy mielony mak, bułkę tartą i odrobinę proszku do piecznia
Wyśmienity tort makowy
Biszkopt makowy kroimy na 4 krązki i przekładamy dżemem oraz pozostałe krązki kremem
Wyśmienity tort makowy
wierzch i boki tortu należy posmarować kremem i odstawiamy w chłodne miejsce...
Wyśmienity tort makowy
lukier plastyczny należy rozwałkować na grubość 3-4 mm na kształt koła i przy pomocy wałka przenieść na tort...