Sposób przygotowania:
Torcik malinowyNa biszkopt:
Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę wraz z cukrem. Do masy kolejno dodawać żółtka- ciągle ubijając. Na koniec delikatnie wmieszać mąkę z proszkiem do pieczenia.
Biszkopt wylać na tortownicę o średnicy 26-28 cm. i piec około 40 min. w temp 170 stopni.
Po upieczeniu i ostudzeniu biszkopt przekroić na 3 blaty.
Na masę:
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej.
Żelatynę rozpuścić w 1/3 szkl. gorącej wody.
Przestudzić
Śmietankę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Delikatnie wmieszać serek mascarpone wraz z czekoladą i rozpuszczoną żelatyną.
Do gotowej masy dodać 400 gr malin. Wszystko dokładnie ze sobą połączyć.
Przełożenie:
blat biszkoptu- dżem malinowy-część masy śmietanowej- blat biszkoptu - dżem malinowy- część masy śmietanowej- blat biszkoptu- pozostała część masy śmietanowej- pozostałą część malin- galaretka.
Boki tortu obsypać wcześniej uprażonymi migdałami.
Smacznego