agusia2361

agusia2361

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 506]

torcik malinowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Specjalny torcik na specjalne okazje. Pychotka.

torcik malinowy

Składniki:

torcik malinowy

 

  • 5 jajek
  • po 15 dag mąki pszennej i cukru pudru
  • 2 łyżki kakao
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 0,5 l śmietany kremówki
  • 2 torebki cukru waniliowego
  • łyżka soku z cytrynowego
  • 50 dag malin
  • 2-3 łyżki płatków migdałowych

Sposób przygotowania:

torcik malinowy
Żółtka utrzeć z cukrem pudrem, dodać pianę ubitą z białek, mąkę zmieszaną z kakao i proszkiem do pieczenia. Delikatnie wymieszać. Ciasto piec 35 minut, w tortownicy wyłożonej pergaminem, w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C.Ostudzić, przekroić na trzy krążki. Schłodzoną śmietanę ubić na krem z cukrem waniliowym i sokiem z cytryny. Krążki ciasta przełożyć bitą śmietaną i malinami ( część owoców odłożyć do dekoracji ).
Wierzch udekorować śmietaną I malinami, a boki migdałami. Chłodzić 5 minut przed podaniem.

Tagi:

jajko jajka