zbysiowa

zbysiowa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 725]

Torcik na zimno mega owocowy

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 16
         
ocena: 5/5 głosów: 11

Orzeźwiający torcik na zimno z dużą ilością owoców. Doskonały deser na upalne dni, smakuje dużym i małym łasuchom.

Torcik na zimno mega owocowy Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Torcik na zimno mega owocowy

 

  • mała paczka biszkoptów( 19 sztuk)

 

  • Warstwa jagodowa:
  • 3 galaretki jagodowe na Winiary + 750 ml wody
  • 25 dag borówek lub jagód

 

  • Warstwa arbuzowa
  • 3 galaretki arbuzowe Winiary +750 ml wody
  • 40 dag arbuza żółtego ( ważone bez skóry)

 

  • Warstwa truskawkowa
  • 3 serki truskawkowe Danio ( 420 g)
  • 2 galaretki truskawkowe + 650 ml wody
  • około 40 dag truskawek

 

 

Sposób przygotowania:

Torcik na zimno mega owocowy
Tortownicę ( 28 cm średnica) wykładam folią , układam biszkopty jeden obok drugiego.

Galaretki jagodowe przygotowuję w 750 ml gorącej wody, dodaję borówki ( u mnie mrożone) odstawiam do wystudzenia . Zimną zalewam delikatnie biszkopty , resztę odstawiam i jak zacznie tężeć miksuję i wlewam na biszkopty.Wstawiam do lodówki do zastygnięcia.

Z arbuza odcinam skóry, i kroję go w kostkę. Galaretki arbuzowe rozpuszczam w 750 ml gorącej wody, odstawiam do wystudzenia. Całkiem zimna i przelewam na warstwę jagodową, wykładam kostki arbuza, i znowu zamykam w lodówce.

Galaretki truskawkowe mieszam w 650 ml gorącej wody, studzę i zupełnie zimną miksuję z serkami. Wykładam na warstwę arbuzową, truskawki kroję na mniejsze kawałki i topię w masie. Całość ląduje do lodówki.

Śmietanę ubijam z śmietan fixem i łyżką cukru pudru.

Wierzch torcika dekoruję bitą śmietaną i owocami.
Torcik na zimno mega owocowy
Etap 1 Tortownicę ( 28 cm średnica) wykładam folią , układam biszkopty jeden obok drugiego.
Torcik na zimno mega owocowy
Etap 2 Galaretki jagodowe przygotowuję w 750 ml gorącej wody, dodaję borówki ( u mnie mrożone) odstawiam do
Torcik na zimno mega owocowy
Etap 3 Z arbuza odcinam skóry, i kroję go w kostkę. Galaretki arbuzowe rozpuszczam w 750 ml gorącej wody,
Torcik na zimno mega owocowy
Etap 4 Galaretki truskawkowe mieszam w 650 ml gorącej wody, studzę i zupełnie zimną miksuję z serkami.