2milutka

2milutka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1493]

Torcik na zimno wg Milutkiej

  • 11
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 10

Pyszne serowo-śmietanowy torcik na zimno...mniam:)

Torcik na zimno wg Milutkiej Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Torcik na zimno wg Milutkiej

 

  • 300 g okrągłych biszkoptów
  • 600 g serka Danio
  • 1/2 litra śmietany kremówki
  • 1 galaretka cytrynowa
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 100 g czekolady mlecznej
  • 4 łyżki kakao
  • 200 ml naparu z kawy rozpuszczalnej zaparzonej z 2 łyżeczek
  • 2 łyżki rumu (dla dzieci wersja bez)

 

Sposób przygotowania:

Torcik na zimno wg Milutkiej
Galaretkę rozpuszczamy w szklance gorącej wody,odstawiamy do wystygnięcia. Schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno ,dodając pod koniec puder,wkładamy do śmietany serki miksujemy razem na koniec wlewamy tężejącą już galaretkę i mieszamy wszystko razem. Do naparu kawowego wlewamy rum i maczamy każdego okrągłego biszkopta do połowy, układamy na dnie tortownicy o śr 27 cm ,na biszkopciki wylewamy połowę masy śmietanowej wygładzamy łyżką oprószamy połową kakao na to znów układamy biszkopty nasączone wylewamy resztę masy ,znów posypujemy kakao,na koniec ścieramy na tarce jarzynowej o drobnych oczkach czekoladę mleczną i posypujemy wierzch torciku. Wkładamy do lodówki na co najmniej 3 godz w celu stężenia. Smacznego.
Torcik na zimno wg Milutkiej
galaretkę rozpuszczamy w szklance gorącej wody
Torcik na zimno wg Milutkiej
na dno tortownicy wykładamy połowę biszkoptów wylewamy połowę masy
Torcik na zimno wg Milutkiej
następnie oprószamy kakao układamy znów biszkopty
Torcik na zimno wg Milutkiej
na koniec wylewamy resztę masy sypiemy startą czekoladą i do lodówki w celu schłodzenia