Sposób przygotowania:
Torcik orzechowy
8 żółtek ucieramy z 250g cukru, aż masa będzie jasna, wręcz biała, dodajemy zmielone orzechy, skórkę z połowy cytryny, łyżkę rumu i bułkę tartą. Mieszamy starannie i łączymy ostrożnie z ubitymi na sztywno białkami. Masę rozkładamy na 2 równej wielkości tortownice i pieczemy ok 20 minut w 180°C. Wyjmujemy i studzimy na jakimś sicie lub na desce wyłożonej ściereczką.
Czas na krem: Ucieramy cukier z masłem, następnie dodajemy startą czekoladę, posiekane orzechy i całe jajko.
Kremem przekładamy nasze ciasto, smarujemy boki i wierzch. Można posypać dodatkowo posiekanymi orzechami.
SMACZNEGO ;)
Czas na krem: Ucieramy cukier z masłem, następnie dodajemy startą czekoladę, posiekane orzechy i całe jajko.
Kremem przekładamy nasze ciasto, smarujemy boki i wierzch. Można posypać dodatkowo posiekanymi orzechami.
SMACZNEGO ;)