monikaT83

monikaT83

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1371]

Torcik orzechowy

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Elegancki i apetyczny torcik na bazie orzechów włoskich. Idealne na przyjęcie urodzinowe a nawet na Święta Bożego Narodzenia. Serdecznie zapraszam:)

Torcik orzechowy Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Torcik orzechowy

 

 

 

  • Poncz:
  • 1/3 wrzątku
  • 1 łyżka whiskey

Sposób przygotowania:

Torcik orzechowy

Ciasto:

Torcik orzechowy
jajka utrzeć na jasny krem z cukrem miskerem

Orzechy zmielić w blenderze. W małej misce wymieszać mąkę, kakao i proszek do pieczenia.
Do miski wbić jajka, dodać cukier i utrzeć na jasny puszysty krem. Gdy to nastąpi przesiać składniki sypkie,zmiskować.

ETAP 2:

Torcik orzechowy
do ciasta dodać mielone orzechy i wymieszać

Na koniec dodać zmielone orzechy i wymieszać. Ciasto przelać do przygotowanej tortownicy o średnicy 16 cm ( formę wysmarować masłem i wysypać bułką tartą).

Piec w 170 st około 30-35 minut, do suchego patyczka. Ciasto najlepiej przygotować dzień przed składaniem tortu.

Krem:

Torcik orzechowy
do rondelka wlać mleko dodać cukier i orzechy

Masło wyjąć z lodówki na kilka godzin przed przygotowaniem kremu, musi być absolutnie miękkie.

Orzechy zmielić w blenderze.

Do rondelka przelać mleko, dodać cukier i orzechy. Postawić na mały ogień i powoli doprowadzić do zawrzenia.

Gdy pojawią się pierwsze bąbelki na powierzchni zdjąć garnek z ognia. Zostawić do zgęstnienia i ostygnięcia.

ETAP 4:

Torcik orzechowy
do utartego masła dodać krem orzechowy

Masło utrzeć na jasny, puszysty krem. U mnie trwało to około 5 minut. Następnie cały czas ucierając dodawać po łyżce masy orzechowej. Na koniec dodać alkohol i wymieszać.

Składanie:

Ciasto podzielić na 3 krążki. Z wody i alkoholu przygotować poncz. Posmarować nim pierwszy blat ciasta. 2 łyżki kremu odłożyć do dekoracji ( wstawić do lodówki, aby odrobinę stężał). 1/3 kremu rozsmarować na pierwszym płacie ciasta, przykryć drugim i ponownie nasączyć i nałożyć 1/3 kremu. Nałożyć ostatni krążek, nasączyć go i lekko posmarować kremem. Resztą posmarować boki tortu, wstawić do lodówki.

Po około 30 minutach zrobić rozetki z kremu na wierzchu i wstawić torcik do lodówki na całą noc. Smacznego!