Sposób przygotowania:
Torcik orzechowyCiasto:
Orzechy zmielić w blenderze. W małej misce wymieszać mąkę, kakao i proszek do pieczenia.
Do miski wbić jajka, dodać cukier i utrzeć na jasny puszysty krem. Gdy to nastąpi przesiać składniki sypkie,zmiskować.
ETAP 2:
Na koniec dodać zmielone orzechy i wymieszać. Ciasto przelać do przygotowanej tortownicy o średnicy 16 cm ( formę wysmarować masłem i wysypać bułką tartą).
Piec w 170 st około 30-35 minut, do suchego patyczka. Ciasto najlepiej przygotować dzień przed składaniem tortu.
Krem:
Masło wyjąć z lodówki na kilka godzin przed przygotowaniem kremu, musi być absolutnie miękkie.
Orzechy zmielić w blenderze.
Do rondelka przelać mleko, dodać cukier i orzechy. Postawić na mały ogień i powoli doprowadzić do zawrzenia.
Gdy pojawią się pierwsze bąbelki na powierzchni zdjąć garnek z ognia. Zostawić do zgęstnienia i ostygnięcia.
ETAP 4:
Masło utrzeć na jasny, puszysty krem. U mnie trwało to około 5 minut. Następnie cały czas ucierając dodawać po łyżce masy orzechowej. Na koniec dodać alkohol i wymieszać.
Składanie:
Ciasto podzielić na 3 krążki. Z wody i alkoholu przygotować poncz. Posmarować nim pierwszy blat ciasta. 2 łyżki kremu odłożyć do dekoracji ( wstawić do lodówki, aby odrobinę stężał). 1/3 kremu rozsmarować na pierwszym płacie ciasta, przykryć drugim i ponownie nasączyć i nałożyć 1/3 kremu. Nałożyć ostatni krążek, nasączyć go i lekko posmarować kremem. Resztą posmarować boki tortu, wstawić do lodówki.
Po około 30 minutach zrobić rozetki z kremu na wierzchu i wstawić torcik do lodówki na całą noc. Smacznego!