cassia6

cassia6

Szef Kuchni
[Przepisów: 39]

torcik owocowy

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Torcik owocowy polecany szczególnie latem, gdy mamy sezon na owoce. Polecam!!!

torcik owocowy

Składniki:

torcik owocowy

 

  • 8 dag masła
  • 12 dag biszkoptów
  • 1 łyżeczka żelatyny
  • 25 dag chudego twarogu
  • 40 dag pełnotłustego twarogu
  • 8 dag cukru pudru
  • 1 torebka cukru waniliowego
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • otarta skórka z 1 cytryny
  • 25 dag porzeczek
  • 15 dag truskawek
  • 10 dag malin
  • 3 łyżki dżemu porzeczkowego

Sposób przygotowania:

torcik owocowy
Masło przełożyć do rondelka, stopić na małym ogniu. Biszkopty drobno pokruszyć, wsypać do masła, wymieszać. Wokół patery zapiąć brzeg tortownicy. Na spód przełożyć biszkopty wymieszane z masłem,przycisnąć łyżką, wstawić na co najmniej godzinę do lodówki.Żelatynę rozpuścić według przepisu na opakowaniu. Twaróg chudy i pełnotłusty wymieszać z cukrem pudrem, cukrem waniliowym, cieniutko otartą skórką z cytryny i sokiem z cytryny. Na końcu dodać do kremu żelatynę, dokładnie rozprowadzić. Krem rozsmarować na przygotowanym spodzie. Torcik wstawić na kilka godzin do lodówki. Porzeczki opłukać, oderwać gałązki od owoców. Truskawki umyć, oczyścić, większe owoce przekroić na połówki. Maliny przebrać. Dżem porzeczkowy przełożyć do rondelka, podgrzewać kilka minut na małym ogniu. Torcik obłożyć malinami, truskawkami i porzeczkami. Skropić dżemem. Smacznego!!!

Tagi:

biszkopt