kasienka1987

kasienka1987

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 144]

Tort - fantazja

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

pyszny torcik warstwowy dla każdego łasucha

Tort - fantazja Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Tort - fantazja

 

  • biszkopt czekoladowo-kawowy
  • 6 jajek
  • szkl cukru
  • szkl mąki tortowej
  • 2 łyżki kakao
  • łyżka kawy inki
  • łyżeczka proszku do pieczenia

 

 

 

  • masa:
  • 2 masła
  • 3 łyżki kawy rozpuszczalnej
  • litr mleka
  • budyń czekoladowy
  • budyń waniliowy
  • olejek waniliowy

 

  • dodatkowo
  • kokos i czekolada gorzka do dekoracji
  • papier do pieczenia

 

 

 

Sposób przygotowania:

Tort - fantazja
PRZEPIS JEST NA TORTOWNICĘ 26 CM.



masa:

z litra mleka odlewamy szklankę w którym rozmieszać budynie , resztę mlekazagotowujemy z cukrem , cukrem waniliowym , łyżeczką olejku waniliowego. Po zagotowaniu wlewamy rozmieszany budyń , studzimy.

Masło ucieramy do białości dokładamy po łyżce budyniu , ucieramy do połączenia , na koniec dodajemy kawę rozpuszczoną w łyżeczce wody.

Wkładamy do lodówki

.biszkopt czekoladowo-kawowy :

Białka ubijamy na sztywno , dodajemy porcjami cukier i żółtka , mąkę , kakao , proszek ,kawę przesiewamy i dodajemy do ciasta , delikatnie mieszamy łyżką. Przekładamy do tortownicy wyłozonej papierem do pieczenia ,pieczemy w 180 * C przez 30 min.po upieczeniu kroimy na trzy części.

biszkopt kokosowy : .

Kokos mieszamy z mąkami Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywno dodajemy niewielkimi porcjami cukier , wsypujemy wcześniej wymieszany kokos i mąki delikatnie mieszamy łyżką aż składniki się połączą dodajemy sok z cytryny , mieszamy . Przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia . Pieczemy przez ok 25 min w 180 *C.

biszkopt orzechowy

Białka oddzielamy od żółtek , ubijamy mikserem na sztywno ze szczyptą soli. Piana jest dobrze ubita jeśli po odwróceniu miski nie wypada z niej. Do piany dodajemy stopniowo cukier na przemian z żółtkami . Na koniec dorzucamy orzechy wymieszane z mąką , proszkiem i bułką tartą , mieszamy delikatnie łyżką do połączenia składników. Ciasto przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.. Pieczemy w 180*C przez 25-30 min. po upieczeniu przecinamy na pół.

TORT:

Biszkopt czekoladowo-kawowy , -masa,-biszkopt orzechowy,-masa,-biszkopt kokosowy,_masa,biszkopt czekoladowo-kawowy,-masa,-biszkopt orzechowy,-masa,_biszkopt orzechowy,-masa - biszkopt czekoladowo-kawowy dekorujemy wg uznania!
Tort - fantazja
tort zasmakuje każdemu jest umiarkowanie słodki
Tort - fantazja
tort kroimy na niewielki porcje