Torcik pomarańczowy na zimno

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Jedną galaretkę rozpuścić w półtorej szklanki gorącej wody, ostudzić. Biszkopty nasączać w galaretce, kładąc obok siebie na wysmar

Torcik pomarańczowy na zimno

Składniki:

Torcik pomarańczowy na zimno

 

  • 2 szklanki mleka w proszku,
  • 3 serki homogenizowane po ok. 250 dag,
  • 25 dag margaryny,
  • pół szklanki cukru,
  • 30 dag okrągłych biszkoptów,
  • 2 żółtka,
  • 3 galaretki pomarańczowe,
  • 2 łyżki żelatyny,
  • 2łyżki kawy rozpuszczalnej.

Sposób przygotowania:

Torcik pomarańczowy na zimno
Jedną galaretkę rozpuścić w półtorej szklanki gorącej wody, ostudzić. Biszkopty nasączać w galaretce, kładąc obok siebie na wysmarowanej tłuszczem prostokątnej formie. Margarynę, żółtko i cukier utrzeć na puszystą masę i powoli dodać serki homogenizowane, mleko w proszku oraz rozpuszczoną w łyżce wody kawę, cały czas ucierając. Na koniec ucierania dolać rozpuszczoną w pół szklanki gorącej wody żelatynę, która powinna wówczas mieć letnią temperaturę. Całość starannie wymieszać i wylać na biszkopty. Po zgęstnieniu masy ponownie biszkopty nasączyć w galaretce i położyć na masie obok siebie. Ciasto włożyć do lodówki na ok. pół godziny. Przygotować pozostałe galaretki i tężejące wylać na ciasto. Odstawić do lodówki na kilka godzin.

Tagi:

biszkopt kawa