joanna3

joanna3

Szef Kuchni
[Przepisów: 38]

Torcik ryżowy z suszonymi jabłkami i nutą alkoholu

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 5/5 głosów: 2

"Torcik ryżowy" lub po prostu ryż zapiekany z suszonymi jabłkami i nutą migdałów jest smakowitym deserem na jesienne dni. Podawany na ciepło rozgrzewa,a schłodzony świetnie pasuje do czegoś rozgrzewającego...

Torcik ryżowy z suszonymi jabłkami i nutą alkoholu Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Torcik ryżowy z suszonymi jabłkami i nutą alkoholu

 

  • 0,5 kg suszonych, obranych ze skórki,pokrojonych w krążki jabłek
  • 4 torebki expresowego ryżu
  • 1 l. mleka
  • 1 galaretka brzoskwiniowa
  • 0,5 szklanki amaretto( likieru migdałowego)
  • 0,5 szklanki wody opakowanie płatków migdałowych
  • 2 łyżki cukru
  • 3 łyżki masła
  • 1 łyżeczka cynamonu.

Sposób przygotowania:

Torcik ryżowy z suszonymi jabłkami i nutą alkoholu
Do miski wlewamy gorącą wodę, dodajemy amaretto, galaretkę, suszone jabłka i płatki migdałowe. Moczymy pół godzimy.Ryż gotujemy do miękkości,odcedzamy. Tortownicę o przekroju 25 cm wykładamy papierem do pieczenia i polewamy roztopioną połową masła.Rozkładamy 2 torebki ugotowanego ryżu i wyrównujemy. Na ryż kładziemy odsączoną na łyżce masę powstałą z jabłek i migdałów i przykrywamy pozostałym ryżem.Na wierzch kładziemy pozostałą porcję jabłek i polewamy powstałym płynem z moczenia.Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy przez 0,5 godz. Po tym czasie zmniejszamy temp.do 75 C i posypujemy wierzch cukrem kryształem.Pieczemy kolejne pół godziny, a po tym czasie włączamy funkcję grilla i przypiekamy wierzch do z karmelizowania cukru. Studzimy w piekarniku aby warstwy dania się połączyły. Podajemy pokrojone w trójkąty na ciepło z kubeczkiem jogurtu brzoskwiniowego,lub zimno z kieliszkiem rozgrzewającego amaretto.
Torcik ryżowy z suszonymi jabłkami i nutą alkoholu
Etap 1