Sposób przygotowania:
Torcik ryżowy z suszonymi jabłkami i nutą alkoholu
Do miski wlewamy gorącą wodę, dodajemy amaretto, galaretkę, suszone jabłka i płatki migdałowe. Moczymy pół godzimy.Ryż gotujemy do miękkości,odcedzamy. Tortownicę o przekroju 25 cm wykładamy papierem do pieczenia i polewamy roztopioną połową masła.Rozkładamy 2 torebki ugotowanego ryżu i wyrównujemy. Na ryż kładziemy odsączoną na łyżce masę powstałą z jabłek i migdałów i przykrywamy pozostałym ryżem.Na wierzch kładziemy pozostałą porcję jabłek i polewamy powstałym płynem z moczenia.Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy przez 0,5 godz. Po tym czasie zmniejszamy temp.do 75 C i posypujemy wierzch cukrem kryształem.Pieczemy kolejne pół godziny, a po tym czasie włączamy funkcję grilla i przypiekamy wierzch do z karmelizowania cukru. Studzimy w piekarniku aby warstwy dania się połączyły. Podajemy pokrojone w trójkąty na ciepło z kubeczkiem jogurtu brzoskwiniowego,lub zimno z kieliszkiem rozgrzewającego amaretto.