Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Torcik śliwkowy na zimno

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Pyszny torcik na zimno na biszkopcie ze śliwkami w galaretce i masą śmietanowo - jogurtową. Polecam :)

Torcik śliwkowy na zimno Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Torcik śliwkowy na zimno

 

  • Biszkopt:
  • 2 jajka
  • 1/3 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki mąki tortowej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Masa śliwkowa:
  • 70 dkg śliwek
  • 1 galaretka truskawkowa
  • 1 szklanka wody
  • Masa jogurtowo-śmietanowa:
  • 1 szklanka śmietany kremówki
  • 330 g jogurtu greckiego
  • 2-3 łyżki cukru pudru
  • 1 galaretka rubinowa

 

Sposób przygotowania:

Torcik śliwkowy na zimno
Biszkopt: Jajka z cukrem ubijać mikserem na najwyższych obrotach przez ok. 10 minut. Do kremu jajecznego dodawać stopniowo mąkę z proszkiem do pieczenia. Dokładnie, ale bardzo delikatnie wymieszać łyżką. Ciasto przełożyć do natłuszczonej i posypanej mąką tortownicy (ok. 22 cm). Biszkopt piec w 180 stopniach przez ok. 25 minut. Upieczony biszkopt dobrze ostudzić. Masa śliwkowa: Śliwki (użyłam dużych fioletowych śliwek) umyć, wypestkować, pokroić na trochę mniejsze kawałki, przełożyć do garnka. Do śliwek wlać wodę i zagotować. Wsypać do tego galaretkę truskawkową w proszku, wymieszać dokładnie, żeby galaretka się rozpuściła, ostudzić. Jak masa zacznie tężeć, wylać ją na biszkopt w tortownicy. Nie nasączałam biszkoptu, chciałam, żeby nasączył się galaretką. Odłożyć do lodówki do stężenia. Masa jogurtowo-śmietanowa: Galaretkę rubinową rozpuścić w 1 szklance gorącej wody, ostudzić. Śmietanę ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodać do niej cukier puder i jogurt grecki. Do masy śmietanowo-jogurtowej wlać tężejącą galaretkę, dokładnie wymieszać. Masę wylać na ciasto, odłożyć do lodówki do całkowitego stężenia. Gotowe, stężałe ciasto wyjąć z tortownicy. przed podaniem oprószyłam ciasto kakao rozpuszczalnym.
Torcik śliwkowy na zimno
Galaretka wsypana do zagotowanych z wodą śliwek.
Torcik śliwkowy na zimno
Śliwki w galaretce wyłożone na biszkopt w tortownicy.
Torcik śliwkowy na zimno
Ubita śmietana wymieszana z cukrem pudrem i jogurtem.
Torcik śliwkowy na zimno
Masa śmietanowo jogurtowa wylana na ciasto.