Sposób przygotowania:
Krwawe placki z sosem cebulowo-śliwkowym
Buraki ugotować w całości, do miękkości. Ostudzić. Ziemniaki obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach, tak samo ostudzone buraczki. Wymieszać. Odczekać chwilę i odlać nadmiar soku. doprawić solą, pieprzem, sosem sojowym i ziarenkami smaku, dodać jaja, mąkę- wymieszać dokładnie. Smażyć na rozgrzanym oleju, z obu stron. Osuszyć na ręcznikach papierowych, trzymać placki w cieple. W trakcie smażenia zrobić SOS: Na patelni rozpuścić dwie łyżki masła, dusić cebulę pokrojoną w półplasterki, około 10 minut. dodać kilka suszonych, opłukanych dokładnie kapeluszy małych grzybów( kanie)kosteczkę cebulową knorr, kostkę rosołową, zalać winem, przemieszać, dodać 1/4 szklanki wody. Dusić dalej kilka minut. Do reszty zimnej wody dodać mąkę i śmietanę, wymieszać dokładnie, dodać na patelnie, mieszać do uzyskania gęstej konsystencji. Doprawić dobrze sosem sojowym i pieprzem, dosypać natkę, przemieszać. Podawać placki przełożone sosem- warstwowo- jak torcik. Ozdobiłam jeszcze kleksem kwaśnej śmietany
elzbieta8960
dusia30