thegrooba

thegrooba

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 199]

Książka Kucharska: Świetne pomysły na dania z sosem Tao Tao

Krwawe placki z sosem cebulowo-śliwkowym

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Torcik z placków ziemniaczano- buraczkowych z sosem cebulowym, na bazie japońskiego wina śliwkowego

Krwawe placki z sosem cebulowo-śliwkowym

Składniki:

Krwawe placki z sosem cebulowo-śliwkowym

 

  • NA 15 ŚREDNICH PLACKÓW:
  • 4 duże ziemniaki
  • 4 średnie buraczki
  • 2 jaja
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka ziarenek smaku
  • pieprz
  • 2- 3 łyżki mąki
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki

 

  • SOS:
  • 2 cebulki białe
  • 1 cebula czerwona
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • garść suszonych kapeluszy kanii( lub innych grzybków)
  • szklanka wody
  • 1/2 kostki rosołowej( wołowej)
  • 1 kostka cebulowa knorr
  • 1 kieliszek(40 ml) japońskiego wina śliwkowego
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany
  • 1 łyżka mąki
  • sos sojowy
  • pieprz
  • olej do smażenia

 

Sposób przygotowania:

Krwawe placki z sosem cebulowo-śliwkowym
Buraki ugotować w całości, do miękkości. Ostudzić. Ziemniaki obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach, tak samo ostudzone buraczki. Wymieszać. Odczekać chwilę i odlać nadmiar soku. doprawić solą, pieprzem, sosem sojowym i ziarenkami smaku, dodać jaja, mąkę- wymieszać dokładnie. Smażyć na rozgrzanym oleju, z obu stron. Osuszyć na ręcznikach papierowych, trzymać placki w cieple. W trakcie smażenia zrobić SOS: Na patelni rozpuścić dwie łyżki masła, dusić cebulę pokrojoną w półplasterki, około 10 minut. dodać kilka suszonych, opłukanych dokładnie kapeluszy małych grzybów( kanie)kosteczkę cebulową knorr, kostkę rosołową, zalać winem, przemieszać, dodać 1/4 szklanki wody. Dusić dalej kilka minut. Do reszty zimnej wody dodać mąkę i śmietanę, wymieszać dokładnie, dodać na patelnie, mieszać do uzyskania gęstej konsystencji. Doprawić dobrze sosem sojowym i pieprzem, dosypać natkę, przemieszać. Podawać placki przełożone sosem- warstwowo- jak torcik. Ozdobiłam jeszcze kleksem kwaśnej śmietany

Tagi:

sosy dania placki