Sposób przygotowania:
Torcik śmietankowy 4
Należy przygotować niezbędne składniki na tort. Następnie należy sparzyć wrzącą wodą jajka, następnie oddzielić żółtka od białek. Żółtka ubić mikserem z 5 łyżkami cukru pudru na gładką masę, białka w osobnym naczyniu ubić na sztywno, tak aby po odwróceniu naczynia nie wydostały się poza naczynie, następnie dodać 2 łyżki cukru, ponownie zmiksować. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia na drobnym sicie. Ubite białka delikatnie wymieszać z utartymi żółtkami, wmieszać stopniowo mąkę z proszkiem do pieczenia. Dokładnie połączyć składniki. Okrągłą tortownicę o średnicy 24 cm wysmarować tłuszczem i oprószyć mąką. Ciasto biszkoptowe przełożyć do tortownicy i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec około 50 minut w temperaturze 180 stopni C. Uchylić piekarnik i ostudzić biszkopt. Wyjąć biszkopt a następnie przekroić na dwie części. Schłodzoną śmietankę ubić mikserem na sztywno. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać masę śmietanową delikatnie mieszając mikserem na najniższych obrotach. Biszkopt przełożyć masą, posmarować wierzch i boki tortu. Tort wstawić do lodówki. Do szprycy dekoratorskiej nałożyć masy i udekorować wierzch tortu. Boki wysypać wiórkami kokosowymi, wyłożyć dekoracje i koraliki jadalne.
marietta