Sposób przygotowania:
Torcik śmietankowy 5
Ubić białka na sztywną pianę, wsypać cukier, cukier waniliowy i ubijać razem 10 minut. Dołożyć żółtka, dobrze wymieszać i cały czas delikatnie mieszając dodawać przesiane mąki. Gdy masa będzie gładka, przełożyć ją do tortownicy wysmarowanej masłem i piec w piekarniku rozgrzanym do 200-250 stopni około 45 minut. Gdy ciasto wystygnie, przeciąć je na dwa krążki. Mocno schłodzoną śmietankę ubić na krem. Galaretkę i żelatynę zalać zimnym kompotem i odstawić na 20 minut, po czym lekko podgrzewać, cały czas mieszając, aż do całkowitego rozpuszczenia, następnie również ubić. Krem delikatnie (ale dokładnie) wymieszać z ostudzoną pianą, część masy odłożyć na miseczkę, a pozostałą przełożyć biszkopt. Gdy krem w miseczce zacznie tężeć, udekorować nim tort i dowolnie ozdobić. Wstawić do lodówki na 3-4 godziny.