SUPERPRZEPIS

Torcik śmietanowo-truskawkowy

  • 2
  • p.jola1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7
Torcik śmietanowo-truskawkowy Więcej zdjęć (5)

Torcik śmietanowo - truskawkowy, ja nazywam hiszpańskim, przepis wykorzystuję od dawna, gdyż przygotowuje się go łatwo i szybko.

Składniki:

Torcik śmietanowo-truskawkowy

 

  • Składniki na tortownicę (średnica 24 cm)
  • 1 paczka okrągłych biszkoptów
  • 600 ml śmietany kremówki 30%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 3 galaretki truskawkowe Dr. Oetkera
  • 500 g truskawek
  • motylki cukrowe Dr. Oetkera

Sposób przygotowania:

Torcik śmietanowo-truskawkowy
Na spodzie tortownicy ułożyć okrągłe biszkopty na całej powierzchni. Rozpuścić 2 galaretki w 500 ml wrzącej wody i ostudzić. Śmietanę ubić na sztywno z 2 łyżkami cukru pudru, gdyż galaretki też są słodkie, dodać rozpuszczoną, lekko tężejącą galaretkę i ubić całość jeszcze chwilę. Połowę masy wyłożyć na biszkopty, wyrównać powierzchnię, ułożyć znów biszkopty ale nie tak gęsto jak na spodzie, a w przerwach między nimi, posypać 5 pokrojonych w kostkę truskawek, przykryć pozostałą masą, wyrównać. Na powierzchni ułożyć rant z biszkoptów, oraz zrobić rozetkę z plastrów truskawek, wszystko lekko docisnąć do powierzchni i wstawić do lodówki.Rozpuścić pozostałą galaretkę w 400 ml wrzącej wody, ostudzić, a gdy zaczyna lekko tężeć wylać na powierzchnię torcika. Udekorować cukrowymi motylkami Dr. Oetkera.
Torcik śmietanowo-truskawkowy
układamy znów biszkopty ale nie tak gęsto jak na spodzie, a w przerwach między nimi, układamy 5 pokrojonych w kostkę truskawek,
Torcik śmietanowo-truskawkowy
Na powierzchni układamy rant z biszkoptów
Torcik śmietanowo-truskawkowy
robimy na powierzchni rozetkę z plastrów truskawek
Torcik śmietanowo-truskawkowy
po przekrojeniu dokładnie widać wszystkie warstwy

Tagi:

biszkopt