Sposób przygotowania:
Torcik śmietanowo-truskawkowy
Na spodzie tortownicy ułożyć okrągłe biszkopty na całej powierzchni. Rozpuścić 2 galaretki w 500 ml wrzącej wody i ostudzić. Śmietanę ubić na sztywno z 2 łyżkami cukru pudru, gdyż galaretki też są słodkie, dodać rozpuszczoną, lekko tężejącą galaretkę i ubić całość jeszcze chwilę. Połowę masy wyłożyć na biszkopty, wyrównać powierzchnię, ułożyć znów biszkopty ale nie tak gęsto jak na spodzie, a w przerwach między nimi, posypać 5 pokrojonych w kostkę truskawek, przykryć pozostałą masą, wyrównać. Na powierzchni ułożyć rant z biszkoptów, oraz zrobić rozetkę z plastrów truskawek, wszystko lekko docisnąć do powierzchni i wstawić do lodówki.Rozpuścić pozostałą galaretkę w 400 ml wrzącej wody, ostudzić, a gdy zaczyna lekko tężeć wylać na powierzchnię torcika. Udekorować cukrowymi motylkami Dr. Oetkera.
kasiunia.1981
cherry