edytaha

edytaha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 992]

Torcik śmietanowy z owocami jagodowymi

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 12

Dzięki użyciu mrożonych owoców masa śmietanowa ścina się w ekspresowym tempie i nie musimy długo czekać na degustację :)

Torcik śmietanowy z owocami jagodowymi Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Torcik śmietanowy z owocami jagodowymi

 

  • NA TORTOWNICĘ O ŚREDNICY 21 CM:
  • około 7 dag okrągłych biszkoptów
  • 250 ml kremówki 30%
  • 1 galaretka o smaku truskawkowym
  • 1 łyżeczka żelatyny
  • łyżeczka cukru pudru
  • 20 dag mrożonej mieszanki owoców jagodowych
  • 1 galaretka o smaku czarnej porzeczki

 

Sposób przygotowania:

Torcik śmietanowy z owocami jagodowymi
Galaretkę truskawkową i łyżeczkę żelatyny rozpuścić w 1 szklance wrzącej wody. Galaretkę porzeczkową rozpuścić w 1 i 1/3 szklanki wrzącej wody. Tortownice wyłożyć folią spożywczą, dno wyłożyć biszkoptami. Dobrze schłodzoną kremówkę ubić na sztywno z łyżeczką cukru pudru. Cienkim strumieniem, cały czas miksując wlać przestudzoną galaretkę truskawkową, dodać 15 dag zamrożonych owoców, szybko wymieszać i natychmiast przełożyć do tortownicy. Trzeba to zrobić naprawdę szybko, bo masa ścina się w okamgnieniu. Na wierzchu rozsypać pozostałe owoce i zalać je tężejącą galaretką porzeczkową. Odstawić do całkowitego stężenia.
Torcik śmietanowy z owocami jagodowymi
Tortownice wyłożyć folią spożywczą, dno wyłożyć biszkoptami.
Torcik śmietanowy z owocami jagodowymi
Do śmietanowo-galaretkowej masy dodać zamrożone owoce.
Torcik śmietanowy z owocami jagodowymi
Masę szybko wymieszać z owocami i natychmiast przełożyć do tortownicy.
Torcik śmietanowy z owocami jagodowymi
Na wierzchu rozsypać pozostałe owoce i zalać je tężejącą galaretką porzeczkową.

Tagi:

biszkopt