Sposób przygotowania:
Makowiec japoński
Mak mielony zaparzyć i osączyć na sicie. Masło utrzeć z cukrem pudrem i cukrem waniliowym dodając po jednym żółtku.
Jabłka obrać i zetrzeć na grubszej tarce, odcisnąć z soku. Do utartej masy dodać osączony mak, kaszę mannę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i wymieszać. Dodać starte jabłka i ulubione bakalie, na końcu dodać pianę ubitą z białek. Delikatnie wymieszać i wyłożyć masę do foremki wysmarowanej i posypanej bułką tartą.
Wstawić do nagrzanego piekarnika na 180 stopni i piec około 1 godziny ale sprawdzić patyczkiem.
Po wyjęciu polać lukrem.
Smacznego
Foremka średnia 25 x 35
Jabłka obrać i zetrzeć na grubszej tarce, odcisnąć z soku. Do utartej masy dodać osączony mak, kaszę mannę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i wymieszać. Dodać starte jabłka i ulubione bakalie, na końcu dodać pianę ubitą z białek. Delikatnie wymieszać i wyłożyć masę do foremki wysmarowanej i posypanej bułką tartą.
Wstawić do nagrzanego piekarnika na 180 stopni i piec około 1 godziny ale sprawdzić patyczkiem.
Po wyjęciu polać lukrem.
Smacznego
Foremka średnia 25 x 35