jagoda59

jagoda59

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 523]

Makowiec japoński

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 25
  • KALORIE: 250
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Super ciasto trochę inne od tradycyjnego makowca , bardziej wilgotne bo z dodatkiem tartych jabłek. Polane lukrem ładnie się prezentuje i wyśmienicie smakuje.

Makowiec japoński Więcej zdjęć (8)

Składniki:

Makowiec japoński

 

  • mak mielony 300 -350 g
  • jabłka 4 szt.
  • kasza manna 6 łyżek
  • jajka 5 szt. dużych lub 6 mniejszych
  • masło lub margaryna 125 g
  • cukier puder 190 g
  • cukier waniliowy 1 szt.
  • proszek do pieczenia 2 łyżeczki
  • bakalie ulubione
  • likier biały

Sposób przygotowania:

Makowiec japoński
Mak mielony zaparzyć i osączyć na sicie. Masło utrzeć z cukrem pudrem i cukrem waniliowym dodając po jednym żółtku.

Jabłka obrać i zetrzeć na grubszej tarce, odcisnąć z soku. Do utartej masy dodać osączony mak, kaszę mannę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i wymieszać. Dodać starte jabłka i ulubione bakalie, na końcu dodać pianę ubitą z białek. Delikatnie wymieszać i wyłożyć masę do foremki wysmarowanej i posypanej bułką tartą.

Wstawić do nagrzanego piekarnika na 180 stopni i piec około 1 godziny ale sprawdzić patyczkiem.

Po wyjęciu polać lukrem.

Smacznego

Foremka średnia 25 x 35
Makowiec japoński
Masło lub margarynę utrzeć z cukrem pudrem i dodawac po jednym żółtku
Makowiec japoński
Jabłka obrać i umyć ,zetzreć na grubszej tarce
Makowiec japoński
Do masy dodać mielony mak ozapażony o odciśnięty
Makowiec japoński
białka ubić na puszystą pianę z dodatkiem szcypty soli .
Makowiec japoński
Wymieszać masę z jabłkami i kaszą manną z proszkiem do pieczenia
Makowiec japoński
Wstawić do piekarnika
Makowiec japoński
Wyjąć z piekarnika i polać lukrem